Imprimir aquesta pàgina
Dimecres, 10 Febrer 2021 08:31

Sis raons per vacunar-me

Publicat per 
Valorar aquest article
(5 Vots)

Què és la vacuna contra la COVID-19? Per què ens hem de vacunar?
La vacunació té com a objectiu arribar a la immunitat de grup, la qual cosa és fonamental per minimitzar els efectes de la pandèmia; quan una part de la població ja té els anticossos proporcionats per la vacuna, el virus queda bloquejat i disminueixen la seva propagació i els contagis.

La pandèmia de la COVID-19 està generant costos humans i econòmics globalment. És per això que el desenvolupament de les vacunes per poder controlar la pandèmia ha estat un repte mundial que ha tingut una resposta internacional organitzada i eficaç sense precedents, i és per això que s’ha aconseguit amb tan poc temps.

La vacuna contra la COVID-19 és el punt final d’un llarg procés científic. Durant aquests darrers mesos, més de 250 grups científics i de recerca a escala global han participat coordinadament per desenvolupar la vacuna contra la COVID-19. Aquesta, com qualsevol altra vacuna, pretén generar anticossos a la persona a qui s’administra, per protegir-la del virus i de la seva malaltia.

Sis raons per vacunar-me

1. Efectivitat
Des que van sorgir, les vacunes han estat una de les eines més efectives a l’hora de prevenir malalties. Protegeixen, augmenten l’esperança de vida i salven cada any entre 2 i 3 milions de vides a escala mundial, xifra que equival a tota la població de la ciutat de Barcelona. És la manera d’avançar i fer front a la COVID-19. Actualment, esdevé l’eina principal per tal de lluitar contra la pandèmia, sempre mantenint les mesures bàsiques de prevenció: mans, mascareta, distància i ventilació.

2. Seguretat
Ha estat possible gràcies a la cooperació intensiva entre universitats, centres de recerca, comunitat científica, organismes internacionals i governs de tot el món. L’elevada inversió pública i privada pel que fa a recursos humans i econòmics ha estat decisiva. Els organismes i les entitats que controlen, aproven i regulen la vacuna i els medicaments han treballat amb gran responsabilitat i exigència per proporcionar una vacuna segura i efectiva per al conjunt de la població. En el cas de les vacunes que s’aplicaran a Catalunya, han estat aprovades i tenen el vistiplau d’organismes i entitats internacionals com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o l’Agència Europea del Medicament.

3. Baixada de la pressió assistencial
En disminuir els contagis, baixarà la pressió cap al sistema de salut, ja que minimitzarà les conseqüències de la malaltia en l’àmbit assistencial: menys visites mèdiques i ingressos associats a la COVID-19, menys equips d’UCI dedicats a pacients COVID-19, etc.

4. Impacte en l'àmbit socieconòmic
Tindrà un impacte positiu a l’economia, i podrem tornar gradualment a la normalitat en totes les dimensions de la vida. Entre altres coses, les diferents activitats econòmiques podran desenvolupar-se cada cop amb menys restriccions a mesures que es va avançant en la distribució i aplicació de la vacuna.

5. Corresponsabilitat
Vacunar-se és un acte individual, però amb un gran impacte positiu en l’àmbit social i en l’econòmic. La vacunació, així, també esdevé una acció responsable i solidària cap a la població i el nostre entorn més proper.

6. Immunitat de grup
La immunitat de grup s’aconseguirà quan una gran part de la població estigui vacunada. Com més persones s’hagin vacunat, més dificultats tindrà el virus a l’hora de propagar-se i disminuirà la seva velocitat de transmissió.

Article redactat per l'equip d'infermeria de l'ABS de Cassà de la Selva. Informació extreta de Canal Salut.


  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.
Gestor de comentaris | ElPollTv 2013