ELPOLLTV

Div29032024

Back Estàs aquí:Inici Agenda La Sobirania alimentària: tema central de l’Arrela’t Jornades del segar i el batre a Llagostera
Divendres, 09 Juny 2023 12:42

La Sobirania alimentària: tema central de l’Arrela’t Jornades del segar i el batre a Llagostera

Publicat per 
Valorar aquest article
(4 Vots)

El pròxim 15, 16 i 17 de juny i 15 de juliol tindran lloc les Jornades del segar i del batre Arrela’t a Llagostera.

Aquesta nova edició pretén generar un espai de debat i reflexió al voltant del concepte de sobirania alimentària, és a dir, el dret de cada poble a mantenir i desenvolupar els seus aliments, a partir d’estratègies i polítiques sostenibles de producció, distribució i consum d’aliments. Terme encunyat l’any 1996 pel moviment internacional La Via Campesina durant la Cimera Mundial de l’Alimentació de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) de Roma.

El dia 15 de juny es farà la xerrada “El moment de la sobirania alimentària” al Pati de Can Caciques a càrrec de Gustavo Duch. La xerrada es centrarà en la situació de crisi del sector primari i la inflació alimentària, com també els passos que s’han de fer en un futur per tal de canviar el paradigma i aconseguir un enfocament més agroecològic.

L’endemà, el dia 16 de juny, es projectarà el documental “Collita pròpia: Sobirania alimentària, salut i sostenibilitat”. Amb protagonistes llagosterencs, el documental explora la producció i el consum de productes de proximitat des de la perspectiva de productors, botiguers, consumidors i restaurants. Un cop projectat, s’iniciarà un col·loqui moderat per Quim Guabau, gerent del Consorci de les Gavarres.

I el dissabte 17 es celebrarà la Festa del Segar amb una demostració en les seves diferents modalitats, tal com s’ha anat fent des dels anys 40 fins a l’actualitat. Acabarà la festa amb una cantada d’havaneres, sopar i ball a l’edifici Polivalent.

Un mes més tard es durà a terme la Festa del Batre el dia 15 de juliol. Es farà una demostració del batre i es farà un paller en diferents modalitats a càrrec de l’Associació de Segadors/es de Llagostera. Durant la festa s’ha organitzat un esmorzar popular, la trobada de puntaires i un sopar popular amb animació i concert.

Amb l’Arrela’t i les Jornades del segar i el batre es vol consolidar i fer créixer la festa tradicional de la pagesia del municipi. Tal com apunta Enric Ramionet, regidor de cultura en funcions, un dels objectius d’aquestes jornades és “fer memòria per entendre qui som i d’on venim, però sobretot reflexionar sobre el present i el futur de la pagesia i la seva vinculació al territori”.

Per als que vulguin aprofundir en el concepte “sobirania alimentària”, la Biblioteca Julià Cutiller ha preparat una guia temàtica amb una selecció de recursos informatius accessibles en línia i en paper. La guia estarà disponible en línia des del web de la Biblioteca i de Cultura Llagostera. Al mateix temps, a la biblioteca trobareu un aparador cultural amb material bibliogràfic disponible a través del servei de préstec.

Podeu consultar tota la programació en el següent enllaç.


  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.