En el primer debat es va parlar sobre diferents projectes especulatius des dels 70-80 fins als 2000 a l’entorn de Llagostera. En Dani Boix, biòleg i professor a la UdG, va fer un repàs històric de com les lluites puntuals oposant-se a aquests projectes s’havien anat articulant en moviments ecologistes. Després va parlar en Lluís Postigo, exalcalde de Llagostera, va recordar alguns dels casos més rellevants, des de l’aeròdrom de Panedes a la línia d’alta tensió, passant pel macro-geriàtric de Can Boada. En Joan Ventura, seguint la línia de recuperar conflictes de l’entorn de Llagostera, va explicar els episodis del circuit de la Motor Ibérica i el bosc d’eucaliptus. Per últim, la Dolors Grau, historiadora i arxivera, va explicar com els ciutadans poden recuperar informació sobre aquests esdeveniments i va afegir informació del que havia anat sortint En el segon debat es va parlar d’amenaces i moviments de resistència actuals. En Raúl Domínguez, tècnic de l’Associació de Naturalistes de Girona, va introduir alguns projectes de construcció que hi ha sobre la taula, que estan pensats per uns pocs i ignoren la crisi climàtica, del medi i de la biodiversitat, tals com l’ampliació de l’aeroport de Girona o del golf de Caldes. Després d’això, en Jordi Soler, naturalista local, va reivindicar la gran riquesa natural de Llagostera i el seu entorn i en va denunciar la seva destrucció a marxes forçades. A continuació, l’Anna Pico, biòloga, biotecnòloga i doctoranda a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua, va presentar el cicle urbà de l’aigua, alguns dels punts més delicats i casos en què les aigües residuals van a parar al medi. Per acabar, en Dani Cornellà, diputat de la CUP, va parlar dels avenços i febleses a nivell legislatiu de la gestió de residus a Catalunya, i va acabar presentant la situació actual de l’abocador de Solius. Igualment, l’Associació d’Amics del Mas Roig va ser-hi present amb la lectura d’un comunicat sobre el paratge natural i la seva defensa.
Des de la CUP-Alternativa es valora molt positivament el resultat dels debats. També la participació, d’una quarantena de persones els dos dies, i afegeixen que “la intenció és anar augmentant el nombre de gent de Llagostera que assisteixi i s’involucri en els debats. Espais com aquests són necessaris per fer xarxa, formar-nos i poder pensar sobre el nostre futur col·lectivament”.
Sobre el cicle Debats a Plaça
El cicle Debats a Plaça pretén tractar temes d’interès social posant el focus a Llagostera. Els debats, organitzats per la CUP-ALL des del 2019, tenen lloc alguns vespres de juliol a diferents places i parcs del poble. Aquests últims anys, el repartiment de síndria entre els assistents als debats s’ha convertit en un símbol del cicle. A través d’aquest format s’han tractat temes com el feminisme, l’habitatge, la cultura, el racisme, la llengua o la crisi climàtica.
Comentaris