L'Oxfam Intermón Trailwalker, consolidat com a repte esportiu i solidari per equips de referència al nostre país, celebrarà la pròxima edició el 5 i 6 d'abril a Girona (Via Verda) i el 31 de maig a Madrid (San Lorenzo de El Escorial) amb l'objectiu de garantir l'accés a aigua potable de 100.000 persones
La prova compta amb una nova distància de 25 km tant a Girona com a Madrid i una nova ubicació de la meta de 55 km a Salt
Des del 2011, han participat en la marxa solidària més de 32.000 persones, algunes de les quals han repetit gairebé en cada edició. Durant aquests anys s'han recaptat més de 8 milions d'euros per lluitar contra les conseqüències que ha tingut la crisi climàtica sobre les poblacions més vulnerables
L'Oxfam Intermón Trailwalker, el repte esportiu i solidari per equips del món més gran per lluitar contra la pobresa, comença a escalfar els motors de la tretzena edició (5 i 6 d'abril a Girona). Aquest any l'objectiu és garantir l'accés a aigua potable per a 100.000 persones de comunitats vulnerables d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina que n'estan privades a causa de la crisi climàtica. Un repte a assolir gràcies a la col·laboració de milers de participants, que recorreran 100, 55, 25 o 10 quilòmetres i que abans recaptaran fons entre persones de la feina, amistats, familiars i coneguts.
Des del 2011, primera edició d'aquesta marxa solidària a Espanya, han participat en la prova més de 32.000 persones i s'han recaptat més de 8 milions d'euros per lluitar contra les conseqüències de l'emergència climàtica sobre els més vulnerables. En la darrera edició, la del 2024, hi van participar més de 2.300 persones i es van recaptar més de 350.000 euros.
Oxfam Intermón Trailwalker és un desafiament esportiu que 'enganxa' moltes persones, motivades pel repte esportiu (20%), pel fet de viure una experiència amb amistats o col·legues de feina (60%) o per la vinculació a una causa solidària (20%). Miguel Ángel García és membre d'un equip de Reus que hi ha participat cada any en què s'ha fet la prova; Xavier Sant ha participat en 10 edicions amb un equip de la feina al Banc Sabadell −en diferents ocasions, en un equip que integrava persones amb discapacitat visual.
Les persones inscrites estan majoritàriament en la franja dels 35 als 55 anys. La participació femenina ha anat en augment els darrers anys fins arribar al 56% el 2024. A més, a l'Oxfam Intermón Trailwalker, un 75% dels equips es formen en l'entorn corporatiu, i això la consolida com una eina de team building per a moltes empreses.
Participar en l'Oxfam Intermón Trailwalker és formar part d'un moviment global Oxfam contra la pobresa i la injustícia climàtica. La prova actualment es porta a terme a diversos països com ara Hong Kong, Corea del Sud, Austràlia, Bèlgica, França i Espanya.
L'edició 2025
La pròxima edició, per a la qual ja estan obertes les inscripcions, tindrà lloc el 5 i 6 d'abril de 2025 a Girona (Via Verda). La prova, consolidada com a repte esportiu i solidari per equips de referència al nostre país, constarà de quatre modalitats: 100 km, 55 km, 25 km i 10 km. La distància de 100 km començarà el dissabte 5 i transcorrerà entre Olot i Sant Feliu de Guíxols. La prova de 55 km, amb sortida el dissabte 5 a Olot, arribarà fins a Salt, Girona.
I com a novetat, aquest any comptem amb una nova distància de 25 km que començarà a Olot i tindrà la meta situada a les Planes d'Hostoles. Finalment, la de 10 km serà el diumenge 6 d'abril entre Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols.
Els participants, agrupats en equips de 6 persones (4 marxadors i 2 persones d'equip de suport per a les distàncies de 100 o 55 km i de 4 a 6 persones marxadores per a la distància de 25 km), han d'haver aconseguit abans un mínim de 1.500 euros per equip (500 euros en el cas de la prova de 10 km) mitjançant activitats per recaptar fons, venda de materials solidaris o cerca de patrocinadors.
Un any més, la prova compta amb una ambaixadora de luxe: l'alpinista Edurne Pasaban, testimoni sobre el terreny de la situació que viuen moltes persones vulnerables a causa del canvi climàtic. La seva experiència amb Oxfam Intermón a Guatemala, un dels deu països més afectats per l'emergència climàtica i que cada any pateix més sequera, més inundacions i més desastres naturals, ha quedat plasmada en el documental 'El fin de la eterna primavera'.
Quilòmetres per aigua
A l'Oxfam Intermón Trailwalker, els equips caminen contra la pobresa i la crisi climàtica. La recaptació es destina a nous projectes que permeten una vida digna a les persones més afectades pels efectes del canvi climàtic, que no són altres que les més vulnerables. En 30 anys els desastres relacionats amb el clima s'han triplicat. Sequeres, inundacions, tornados i huracans estan canviant les vides de milions de persones, dificultant-ne l'accés a aigua potable, i condemnen milions de persones a la pobresa, a deixar casa seva i convertir-se en refugiades climàtiques, i fan que milers de dones i nenes hagin de caminar cada dia molts quilòmetres per anar a buscar aigua.
La recaptació d'aquesta edició de l'Oxfam Intermón Trailwalker servirà per facilitar kits d'higiene familiar, latrines d'emergència i fonts d'aigua potable a comunitats vulnerables d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.
Comentaris