ELPOLLTV

Div29032024

Back Estàs aquí:Inici Notícies

Notícies

Un centenar de persones s’han concentrat aquest vespre davant de l'Ajuntament de Llagostera en solidaritat amb Gaza. La concentració ha comptat amb la presència de l'alcalde i de representants polítics de tots els grups municipals que presicament en el darrer Ple, van aprovar per unanimitat una moció de la CUP-Alternativa per Llagostera, per a la resolució pacífica del conflicte entre Israel i Palestina.
El ple de l’Ajuntament de Llagostera ha rebutjat la moció presentada pel grup municipal d’Esquerra Republicana que demanava al consistori una audiència pública per tal d’explicar com s’ha arribat a la situació actual i quines son les possibles sortides a l’actual conflicte sobre els costos de post-clausura i la creació d’una planta de compostatge.

La moció no va prosperar a causa dels vots en contra de l’equip de govern actual, format per Junts i PSC, que van al·legar que ja s’està treballant en algun dels punts i van descartar l’opció de fer una consulta només per Llagostera per plantejar l’opció de fer la planta de compostatge.

En aquest sentit, el portaveu del grup d’Esquerra i de l’oposició, Eduard Diaz, va lamentar la decisió presa per l’equip de govern: "No entenem per quina raó el govern ha decidit no aprovar la moció. Aparentment, hi havia acord en tots els punts; no obstant això, sembla que des de Junts i PSC no hi ha interès en dur a terme l'audiència pública ni consultar a la ciutadania quina opinió els genera aquesta situació”.

La moció demanava corresponsabilitat i un càlcul dels costos en funció de les deposicions

En la moció presentada pels republicans també es demanava a l’Agència de Residus de Catalunya que assumeixi la seva responsabilitat respecte als costos de tancament del complex, com a membre que és del Consorci. A més a més, s’exigia que es faci el càlcul d’aquest cost segons les deposicions històriques que hi ha fet els diferents pobles que formen part del Consorci.

El portaveu d’Esquerra Llagostera, Eduard Diaz, apunta que: “Aquesta manca de rigor en la gestió del Consorci ens ha portat fins aquí, amb permisos mediambientals inexistents, amb gestió sense contractació i amb obres realitzades sense els corresponents permisos. Producte de tot això tenim una sentència que obliga al tancament de tot el complex”.

Diferents canvis de criteri durant els anys de vida de l’abocador han fet que la post-clausura no estigui ben definida, com és el cas del paper de l’Agència de Residus i de la quantitat que ha d’aportar. Mentre el 2005 es parlava de que l’Agència assumiria el 100% del cost de la clausura, el 2013 es va passar a matizar que només “hi contribuirà”.

En el text també s’exigia que, en cas que els costos hagin de ser assumits pels municipis, el càlcul d’aquests es faci en funció de les deposicions abocades a Solius. “El que no pot ser és que Llagostera recicli més d’un 80% dels seus residus, altres municipis només un 45% i que haguem de pagar el mateix. Els llagosterencs han fet els deures i seria injust”.

Sobre la planta de compostatge, des d’Esquerra Llagostera creuen que ara mateix hi ha poca informació i que, per tant, el més responsable ara mateix és tenir informada a la ciutadania i quan arribi el moment, fer una consulta pública a la població.

L'abocador de Solius ha sigut polèmic des dels seus inicis i la lluita per la defensa de la Conca del Ridaura ha estat continuada. Esquerra, ja a l’any 1995, era crítica amb els abocaments i amb els lixiviats que es generaven i exigia més informació i transparència.

Les sentències que han anat arribant després de dècades de lluita i denúncia, d’una part de la societat i dels partits polítics, han deixat palès que les coses no es van fer bé, i ara el problema és greu.

Els joves del Club Taekwondo Llagostera van mostrar les seves habilitats en el Campionat de Catalunya Infantil, que va tenir lloc ahir,  al Complex Esportiu La Mar Bella a Barcelona. Es van endur 6 medalles d'ors, 1 de plata i 2 de bronze.

En la categoria femenina, el Club va obtenir els següents resultats. En la categoria A, Abril Cabarrocas, va aconseguir la medalla d’or, i Lucía Castellano va participar en la competició. En la Categoria B1, Ivet Juanola i Nagore Martin es van endur el bronze. En la categoria C2,  Denisa Alexandra, va guanyar l’or. I en la categoria D, Marta Jiménez també va aconseguir la medalla d’or.

I en les diferents categories masculines també compten amb diverses medalles. En la Categoria B1, Soufian Ouitto es va endur el primer lloc fent-se amb l’or i Asier Troy va aconseguir la plata. I en la categoria D, van obtenir l’or tant en Jan Teixidor com en Jan Vilella.

Enhorabona a tots els participants i al club per aquest èxit.

Joan Roca, el millor cuiner del món, serà el protagonista estrella del programa "El gust és vostre" de Llagostera Ràdio. L'entrevista s'emetrà el proper diumenge 5 de novembre, a partir de les 13.00h amb una conversa distesa sobre el món de la gastronomia, la seva passió i la seva relació amb la cuina catalana. El programa, conduit per Joan Antoni Rossell, David Oliveras i Àngel Grabulosa, intenta incentivar la cuina catalana potenciant els productes de proximitat amb receptes i consells culinaris.
Esquerra Llagostera ha votat en contra de les ordenances fiscals per a l’any 2024, aprovades per l’equip de govern actual (Junts i PSC). Segons ha explicat el portaveu d’ERC Llagostera, Eduard Diaz, els republicans lamenten l’increment generalitzat tant de taxes com d’impostos.

Per Diaz, “la pujada de l’IBI és excessiva en un context com l’actual d’inflació i coincidint amb una pujada important de la taxa d’escombraries. No defensem una política de contenció fiscal però pensem que aquesta pujada es podria haver prorratejat en diferents anys”. Concretament, en les primeres ordenances del nou govern, s’ha apujat un 4,3% l’IBI urbà i un 3,7% l’IBI rústic, i la taxa d’escombraries augmenta en un 9%, primera conseqüència directa del tancament de l’abocador de Solius.

El grup d’Esquerra també troba greu la desaparició d’algunes de les bonificacions per a la instal·lació de plaques solars. El portaveu de l’oposició afirma que “Llagostera ha passat de ser capdavantera en mesures per afavorir l’energia verda a anar en contra del que recomanen les institucions europees”.

Finalment, els republicans també han mostrat la seva sorpresa degut a la no reducció de la taxa de terrasses, un compromís que tots els grups polítics van assumir amb el gremi de bars i restaurants del municipi.

Divendres, 27 Octubre 2023 15:49

Inauguració de Marenostrum Real Estate a Llagostera

Publicat per

El passat 21 d’octubre es va inaugurar el Marenostrum Real Estate a Llagostera, al Passeig Romeu 13. Una vintena de persones van celebrar l’obertura d’aquesta immobiliària amb un piscolabis i una copa de cava.

Marenostrum Real Estate és una empresa immobiliària amb una visió centrada en l'exclusivitat i l'excel·lència. L'empresari David Simón de Llagostera és el fundador de la companyia i està a càrrec de la construcció i l’Andrada Chivari és la directora comercial i se n’encarrega de la immobiliària.

Aquesta immobiliària té com a objectiu oferir als seus clients una experiència immobiliària de primera classe. L'empresa s'encarrega d'adquirir, construir, rehabilitar, llogar i vendre propietats, oferint una àmplia gamma d'oportunitats per assegurar que els clients no hagin de preocupar-se per cap detall. Els serveis de Marenostrum són integrals i complets, oferint una experiència de claus en mà que es distingeix per la seva excel·lència.

Podeu trobar més informació aquí.

Una moció al ple, presentada per la CUP-Alternativa, aconsegueix la unanimitat amb el vot favorable de Junts, ERC i PSC.

Aquest dijous, en l’exposició de la moció ‘per a la resolució pacífica del conflicte entre Israel i Palestina’, el regidor de la CUP-Alternativa per Llagostera Jordi Casas va fer èmfasi tant en la contextualització històrica del conflicte entre l’Estat d’Israel i el poble palestí, com en la realitat en què ha viscut la població de Gaza des de l’inici del seu bloqueig el 2007. Partint de la constatació de “la greu catàstrofe humanitària i el patiment intolerable de la ciutadania palestina i israeliana” que originen la moció, va apuntar a “l’asimetria d’un conflicte en què l’Estat d’Israel, que ostenta la primacia en poder militar, econòmic i polític és i ha estat el principal responsable d’impossibilitar la seva resolució per vies pacífiques, pactades i basades en el reconeixement mutu”. En aquest sentit, va remarcar la seva “política sistemàtica de repressió brutal i de substitució i discriminació ètnica mitjançant la colonització i l’ocupació militar”, així com “la complicitat indignant” dels Estats Units i la Unió Europea en l’actual ofensiva militar, que ja ha provocat més de 5000 morts.

Pel que fa als acords aprovats, el municipi es mostra solidari amb la causa per l’alliberament del poble palestí, així com amb totes les víctimes innocents del conflicte. També exigeix un alto al foc per part del govern d’Israel i, finalment, es posiciona per a una implicació activa de la comunitat internacional, amb l’objectiu de fer complir les resolucions de l’ONU, el dret internacional i els drets humans.

La moció sobre un projecte per a l’emancipació juvenil, “sobre la taula”

El mateix ple va comptar amb una altra moció de la CUP-Alternativa. En aquest cas, per al desenvolupament d’un projecte municipal d’habitatge de lloguer assequible per a joves. La moció entronca amb un compromís electoral compartit per tots els grups, així com amb un punt de l’acord de govern entre Junts i PSC. El regidor de Joventut, Jordi Mir (Junts), va anunciar la intenció de votar-hi en contra a causa d’uns acords que establien el compromís de convocar el Consell Municipal de Joventut (per fer-lo partícip) i destinar una partida pel projecte en el pressupost de 2024. En adduir falta de temps per negociar la moció, el grup proposant es va avenir a “deixar-la sobre la taula” per intentar aprovar properament un text de consens.

El Ple de l’Ajuntament de Llagostera celebrat aquest dijous 26 d’octubre ha aprovat amb els vots de l’equip de govern (Junts per Llagostera i PSC) i els vots en contra de l’oposició (ERC i CUP-Alternativa) les ordenances fiscals per a l’exercici 2024.

El regidor d’hisenda, Adrià Guinó, ha explicat que la modificació respon principalment als ajustaments necessaris per poder seguir prestant uns serveis públics adequats i de qualitat al conjunt de la ciutadania. En aquest sentit ha destacat que la taxa d’escombraries s’incrementarà un 9% degut principalment al sobre cost del transport derivat del recent tancament de l’abocador de Solius, a l’augment anual del cànon que aplica als municipis l’Agència de Residus de Catalunya i a la directiva europea que ve recollida en la Llei estatal 7/2022. Guinó ha volgut destacar que tal i com es va acordar amb la resta de municipis que formen part del Consorci de Solius, aquest increment del 9% de la taxa d’escombraries, no inclou els costos de la clausura de l’abocador ja que seria “inassumible i considerem que han d’anar a càrrec de l’Agència de Residus”.

Així mateix el regidor d’hisenda ha explicat que les ordenances pel 2024 mantenen les bonificacions que poden arribar fins al 40% de la taxa d’escombraries per a tots aquells veïns que facin bé la recollida selectiva de residus i que es seguiran impulsant campanyes de conscienciació encaminades per tal de reduir la generació de residus.

Pel que a l’IBI, la modificació de les ordenances fiscals preveu un increment del 4,35% en urbana i de 3,7% en rústica i un ajustament en el sistema de bonificacions actuals vinculada a la instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric d’energies renovables. En aquest sentit es manté la bonificació del 50% de l’IBI durant els 5 primers anys i es deixa de bonificar el 25% pels 5 anys següents. Aquesta reducció no és de caràcter retroactiu i respon a la nova realitat on s’ha aconseguit promoure i generalitzar la instal·lació d’energies renovables a Llagostera.

En aquest mateix sentit es limita fins al 5 primers anys des de la primera matriculació, la bonificació del 75% de l’impost de vehicles elèctrics o híbrids. Aquesta modificació tampoc té caràcter retroactiu, tal i com ha explicat Adrià Guinó.

Finalment la taxa pel registre i tinença de gossos passa de 7,5€ a 10€. Aquesta pujada es deguda a la nova Llei que preveu assumir noves competències i controls per part dels ajuntaments, l’adequació de l’espai a l’escorxador i la contractació d’una empresa de recollida d’animals abandonats.

El Parlament ha reclamat al Govern que presenti el projecte de Llei de gestió de residus perquè pugui ser aprovada durant el primer semestre de 2024. Demana, a més, que el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural "assumeixi els costos de gestió" del tancament de l'abocador de Solius i insta a fer-ho mitjançant una logística "sostenible i eficient de quilòmetre 0". Es tracta d'una moció del PSC-Units que el ple ha aprovat aquest dijous en la seva totalitat. El TSJC va ordenar la clausura "immediata" del complex el passat agost després que el mateix tribunal ho sentenciés el 2020. La cambra també ha demanat que la futura llei "s'adapti a les directives europees".

La diputada socialista Sílvia Paneque ha explicat que la llei ha de "donar compliment als objectius marcats per la Unió Europea" per tal de "protegir el medi ambient i la salut humana". Des de la CUP han compartit el fons de la qüestió, i han denunciat "l'incompliment" del Govern al voltant del desplegament de la Llei del Canvi Climàtic. "És com la roda del hàmster. No hi ha manera", ha dit el diputat anticapitalista Dani Cornellà.

Els d'ERC han "posat en valor" la feina desenvolupada des del Departament d'Acció Climàtica i han reconegut que la nova Llei de residu és una "prioritat". Per altra banda, respecte a la qüestió de Solius, els republicans han afirmat que el Govern "ha complert els compromisos". Junts "agraeix" la iniciativa, però ha acusat l'executiu de "no planificar". El grup que presideix Albert Batet ha reivindicat l'Agència de Residus com una "estructura d'estat" i han afegit que "cal legislar i planificar per Catalunya".

El diputat d'ECP Enric Bárcena s'ha mostrat "a favor", però ha criticat la "deixadesa administrativa" i ha demanat al Govern "proactivitat". Vox ha dit que la iniciativa presentada pels socialistes "serà una normativa més amb una gran càrrega ideològica", i Cs ha denunciat que el model actual de residus està "estancat" i, afegeixen, "fa falta una nova llei".

Tres persones han estat detingudes aquest dimecres al vespre en una acció de Mossos d'Esquadra i Policia Nacional contra una plantació de marihuana d'interior a Llagostera, segons ha avançat el mitjà digital 'El Caso' i han confirmat a l'ACN fonts del cos policial català.

L'acció s'ha produït cap a un quart de vuit, i en el moment dels fets a l'hivernacle, situat en una zona propera a la carretera C-65, hi havia quatre persones. La policia ha explicat que les quatre han fugit corrent, però que se n'ha pogut interceptar tres. La quarta continua essent buscada pels cossos de seguretat.