ELPOLLTV

Div19042024

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

Llagostera és un dels 224 municipis dins de la fase d'excepcionalitat per la greu sequera.

L'Agència Catalana de l'Aigua ha anunciat que es reduirà en aquests municipis la quantitat d'aigua per a usos agrícoles i industrials, no es podran regar les zones verdes i es limitarà a 230 litres d'aigua per habitant i dia.

Aquestes són les restriccions exactes:

Reducció del 40% de l'aigua per a usos agrícoles.

Reducció del 15% per a usos industrials.

Reducció de l'aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg).

Prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l'aigua per mantenir viu l'arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores).

Prohibició de la neteja de carrers amb aigua potable.

Reducció del proveïment d'aigua a 230 litres per habitant i dia.

Després de 25 mesos sense pluges abundants, el sistema Ter-Llobregat es troba amb reserves molt baixes (27%). 

Representa un 10,9% més que l’any anterior i redueix en 566 tones anuals els residus que van a l’abocador Llagostera ha tancat el 2022 amb un 83% de recollida selectiva, un 10,9% més que l’any anterior. Respecte al 2020, moment en què es van començar a implantar canvis en el sistema amb l’objectiu de millorar resultats, es constata un augment del 18% de selecció, segons fonts municipals.

Es tracta d’unes molt bones dades que confirmen que les diferents actuacions impulsades per l’Àrea de Medi Ambient estan donant els fruits desitjats. En aquest sentit cal destacar, com a causa en l’important augment d’aquest any, la incorporació al sistema porta a porta de les urbanitzacions de la Canyera, Mata i Mont-Rei i els veïnats de Cantallops, Creu de Serra, Ganix, Mata i Pocafarina. Així com l’entrada en funcionament del sistema de contenidors intel·ligents de les àrees de recollida a la resta de veïnats i a les urbanitzacions de Selva Brava i Font Bona; i el nou sistema d’accés amb carnet a la deixalleria municipal. Amb aquests canvis, tota la recollida de residus de Llagostera compta amb sistema d’identificació d’usuaris i, gràcies a això, tota la ciutadania ja es pot veure beneficiada per les bonificacions a la taxa de residus.

Altres dades a destacar són la reducció en un 34,82% de la fracció rebuig, fet que suposa la reducció de 566 tones de residus que haurien acabat l’abocador de Solius, ara tancat, amb el cost econòmic i mediambiental que això suposa. Així mateix amb la implantació de la recollida porta a porta de la fracció vidre, ha suposat un augment de 41,81%.

Pel que fa a les altres fraccions respecte a l’any passat, la recollida selectiva de l'orgànica s'ha incrementat en un 6,03%, del paper en un 15,94% i dels envasos un 12,82%. Aquestes dades inclouen tant el porta a porta, domiciliari i de comerços, així com les àrees de contenidors i la deixalleria municipal.

El regidor de Medi Ambient, Jordi Casas, destaca l’èxit de les polítiques endegades aquest mandat amb l’objectiu de millorar la gestió de residus, des del tancament de l’àrea d’emergència de la deixalleria a l’extensió del porta a porta o a la instal·lació de noves àrees als veïnats i urbanitzacions en què aquesta no arriba (i que properament acabaran de condicionar-se definitivament). També, la clara aposta per la reducció de residus: en només un any, s’ha passat de 504 kg per habitatge i any a 443.

Des de l'Àrea de Medi Ambient s'han impulsat diverses iniciatives i campanyes de conscienciació encaminades a millorar no només la correcta gestió sinó també la reducció dels residus. Exemples d’això en són la campanya Rezero per al foment del Residu Zero en la ciutadania, per la qual Llagostera va ser finalista dels Premi Rezero 2022 a nivell català i que compta amb 15 famílies inscrites, o l’impuls del compostatge casolà, que ja compta amb 184.

Tal com apunta Jordi Casas, "Cal agrair aquests resultats tan bons a la gran implicació de tota la ciutadania i de l’equip tècnic i el personal de l’Àrea de Medi Ambient. I continuar treballant junts per seguir sent un exemple de recollida selectiva i, encara més, de reducció de residus. Això ens fa un municipi millor i cada cop més respectuós amb el medi ambient”.

Un total de 24 colles han participat aquest dissabte a la Rua de Carnaval de Llagostera.

La pluja del matí va posar en risc la celebració però finalment es va poder celebrar.

La colla llagosterenca "El Porró que no pari”, amb un centenar de participants, ha fet d’amfitriona i s’ha ocupat de tancar la rua amb la coreografia "Winnie the porró."

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha fet efectiu el tancament del dipòsit controlat de Solius des del passat 12 de febrer, en compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia. La consellera, Teresa Jordà i Roura, acompanyada pel director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire i Soler, i la directora dels serveis territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisabet Sánchez i Sala, han visitat aquesta tarda el vas on ja s’han aplicat les primeres capes de terra. L’alcalde de Llagostera, Antoni Navarro, i el regidor i president del Consorci de Solius, Enric Ramionet, també hi ha assistit.

Aquestes primeres capes són els treballs previs a la clausura i segellat definitiu que el Departament estima que pugi estar enllestit a principis de 2025. Segons ha detallat el director de l’Agència de Residus durant aquest 2023 es redactarà i licitarà el projecte executiu del tancament i segellat per poder començar les actuacions a principis de 2024. I, en aquest sentit, ha recordat el compromís de l’Agència en assumir també el cost total que s’estima en aproximadament uns 3 milions d’euros.

Peraire ha recordat també que la comarca del Baix Empordà té “ara una gran oportunitat” per un pas endavant en termes de sostenibilitat. “Des de l’Agència de Residus hi serem per acompanyar aquests ajuntaments cap a models eficients selectiva com el porta a porta i la gestió posterior en plantes de triatge. És el camí que ens hem marcat perquè la solució sostenible i eficaç en la gestió de residus”, ha afegit. “El millor residu és el que no es genera. I la generació de residus ens apel·la a totes i a tots com a societat, perquè les deixalles que generem tenen aquest destí”, ha conclòs el director de l’ARC.

En aquest sentit cal destacar que Llagostera ha assolit un 83% de recollida selectiva, tal i com va destacar ahir durant el Ple Municipal, el regidor de Medi Ambient, Jordi Casas.

Dimecres, 22 Febrer 2023 08:00

Emergència Cinegètica a les Gavarres

Publicat per
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha declarat l’Emergència Cinegètica als massissos de les Gavarres i de Rocacorba amb un total de 38 municipis afectats de les comarques del Gironès, el Baix Empordà i el Pla de l’Estany i un de la Garrotxa. En aquestes dues masses boscoses, concretament 87.841 hectàrees, hi ha unes densitats molt altes de senglar que originen danys reiterats en els camps agrícoles i per això s’activa aquesta mesura. L’objectiu és agilitar els procediments administratius amb l’objectiu d’aconseguir resultats en el menor temps possible, disminuir les poblacions de senglar i els danys i permetre l’execució subsidiària de mesures excepcionals de gestió cinegètica, si cal.

Això vol dir que, en el cas que les persones titulars d’aquestes zones de caça, a través dels caçadors, no puguin complir els objectius de captures establerts per minimitzar els danys i gestionar la sobreabundància de l'espècie amb els mitjans de què disposa, es podrà acordar l’execució per aconseguir els objectius per part de l’Administració.

La situació de superpoblació de senglars (Sus scrofa) a les comarques gironines s’ha agreujat enguany per la situació de sequera, fet que ha comportat un augment, comparat amb anys anteriors, de la seva presència en zones de conreus i en zones urbanes i periurbanes. Més senglars implica un increment de danys als cultius i d’accidents de trànsit, efectes nocius sobre la biodiversitat, incidències cada vegada més nombroses en nuclis urbans i/o zones de seguretat i amb persones i afectacions als béns materials, i també augmentar el risc de malalties com la Pesta Porcina Africana (PPA), que es podria propagar ràpidament en cas d’aparició atesa l’alta densitat de senglars en el territori.

Les dades disponibles de les dues darreres temporades a la demarcació de Girona mostren que les batudes han augmentat el nombre de les captures globals un 29%.

L’Emergència Cinegètica és una de les figures incloses en el Pla de xoc per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2024 que té en marxa del Departament per reduir els danys que els senglars originen en els conreus.

El Pla és una bateria d’accions que vol reduir en 3 anys les poblacions de senglar i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya, augmentar les captures i limitar-ne la reproducció. Entre aquestes mesures concretes per fer front a les altes densitats, hi ha declarar-la on toqui.

Dilluns, 20 Febrer 2023 09:53

En marxa el Pla d’Igualtat i Ciutadania de Llagostera

Publicat per
L’Ajuntament de Llagostera ha presentat públicament el Pla d’Igualtat i Ciutadania. La regidora de Drets Socials i Feminismes, Anna Viñas ha destacat que “amb la redacció del pla local d’igualtat, es veu complementada la creació de l’Àrea de Feminismes impulsada per l’equip de govern per tal d’impulsar les accions que es duran a terme en els propers 3 anys en termes d’igualtat de gènere, en àmbits com l’educació, la salut, la cultura, la seguretat, la salut, les polítiques de joventut i altres.

Viñas ha destacat també la importància que el Pla compti amb el suport unànime dels grups amb representació municipal ja que el pla transcendeix el mandat actual i això en garanteix el seu desplegament.

La redacció del Pla va iniciar-se el febrer de l’any passat de manera participativa amb la voluntat de disposar d’un Pla el més acurat i orientat possible a les necessitats del municipi amb la implicació del teixit veïnal, associatiu i empresarial. Això ens ha permès disposar d’un bon diagnòstic a partir del qual s’han pogut plantejar un seguit d’accions que promoguin canvis reals i que vagin a l'arrel de les desigualtats de gènere, sexuals, de violència, econòmiques i culturals.

Les principals accions del Pla contemplen, entre d’altres, l’augment progressiu del pressupost municipal en polítiques d’igualtat; la creació d’un Espai Dona per a activitats de formació; conscienciació i trobada; l’impuls del suport mutu entre dones i persones LGTBIQ+ i del feminisme organitzat; un programa formatiu per a centres educatius i la promoció de l'esport femení i dels tornejos esportius mixtos al municipi.

El Pla d’accions es concreta en quinze objectius repartits en sis eixos de treball que es desenvoluparan al llarg dels 3 anys de vigència del Pla:

Compromís amb la igualtat i la transversalitat de gènere.

Diversitat, cohesió social i participación

Drets i qualitat de vida.

Cures i reformulació dels treballs i els temps.

Lluita contra les violències de gènere i lgtbifòbiques, llibertat sexual i seguretat.

Sensibilització i coeducació.

La presentació ha tingut lloc, aquest dissabte, a la Sala Polivalent de la Biblioteca Julià Cutiller a càrrec de la regidora de Drets Socials i Feminismes, Anna Viñas, la tècnica de l’Àrea d’Igualtat, Anna Cadenas i de Nora Miralles de la consultoria i recerca feminista Sudergintza Koop, encarregada de la redacció del Pla.

Els Amics del Teatre de Llagostera van omplir divendres la sala polivalent del Centre Cultural Can Roig amb les seves "Engrunes de petites lectures per ser feliç".

La companyia de teatre local fan oferir un recull de lectures dramatitzades per recordar-nos que llegir sempre és una bona eina per descobrir nous camins i noves il·lusions. L’acte es va fer en marc de la la setena edició de Al Gironès Llegim!, que compta amb la participació de 15 ajuntaments , impulsat pel Consorci de Normalització Lingüística i la coordinació del Consell Comarcal del Gironès. En total són 104 activitats de difusió de la lectura de febrer fins al dia abans de Sant Jordi. Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tothom.

Diumenge, 19 Febrer 2023 12:24

Èxit de la passejada: Mira el teu voltant

Publicat per

En el marc de la programació de l’exposició participativa “Plantes silvestres. La flora local oblidada”, Llagostera ha celebrat aquest diumenge una passejada a càrrec de l’entitat Llagostera en flor. La cinquantena de participants han recorregut per diversos racons del municipi per descobrir aquelles plantes silvestres que conviuen amb nosaltres i que moltes vegades ens passen desapercebudes.

Plantes silvestres. La flora local oblidada”, té com a objectiu treure de l’oblit els usos tradicionals de la flora local i recuperar un coneixement ancestral que es relaciona de manera més sostenible amb el seu entorn. Es tracta d’una exposició per fer valer el patrimoni natural i cultural de les nostres contrades, i recuperar i popularitzar els usos que els nostres avantpassats donaven a les plantes silvestres. Amb aquesta iniciativa es pretén contribuir de manera participativa i compartida a no menystenir el llegat popular de les nostres comunitats i reivindicar-lo en una societat que necessita la memòria col·lectiva per poder florir. La programació inclou, un concurs, una exposició i diversos tallers. Les activitats s’allargaran fins al 25 de febrer.

Podeu consultar el detall de la programació a www.culturallagostera.cat

Aniol Vinyoles i Bernatallada ha estat escollit com el candidat del Jovent Republicà a Llagostera. Vinyoles ha rebut el suport per unanimitat en una assemblea del Jovent i ara, conjuntament amb el grup d’Esquerra Llagostera, decidiran la posició que ocuparà a la llista per les municipals.

En el seu discurs de presentació, Vinyoles ha assegurat que “és un immens honor representar el Jovent a les llistes d’Esquerra i assumeixo aquest repte amb el màxim compromís amb el poble i amb tota la seva gent”. “El jovent som el present del municipi i del país i, per aquest motiu, volem fer arribar la nostra veu a tot arreu i estar presents a totes les institucions per poder fer polítiques transformadores”, ha afegit.

Vinyoles també ha destacat que “el Jovent Republicà és qui millor representa els joves del poble. Em disposo a treballar colze a colze amb tots els companys i amb l’alcaldable d’Esquerra Republicana a Llagostera, l’Eduard Díaz, per seguir millorant el nostre municipi”.

Aniol Vinyoles va néixer l’any 2002 i és tècnic en producció agropecuària i tècnic superior en processos i qualitats en indústries alimentàries. Actualment treballa en el sector de la llet. L’any 2018 es va implicar amb el projecte d’Esquerra Republicana i actualment ocupa la secretaria de Transició Ecològica de la secció local de Llagostera. Durant tota la seva vida ha estat molt implicat en el teixit associatiu de Llagostera.

Dijous, 16 Febrer 2023 15:45

Regidors per un dia a l'Ajuntament de Llagostera

Publicat per

L’Ajuntament de Llagostera ha celebrat aquest matí el Ple Juvenil amb la participació activa dels alumnes de 3 d’ESO de l’institut.

Durant la sessió els alumnes han assumit les funcions polítiques dels regidors per plantejar preguntes i formular propostes de millora pel municipi de Llagostera a l’alcalde i regidors de l’equip de govern.

La sessió ha estat presidida per l’alcalde de Llagostera, Antoni Navarro, acompanyat de la regidora de Joventut, Educació i Esports, Sílvia Fà, el regidor de Cultura, Enric Ramionet i el regidor de Turisme, Festes, Promoció econòmica, Participació i Transparència, Eduard Diaz.

Els alumnes que han participat com a càrrec electes han estat Martí Carreras, Yasmin Ghezouani Gaina, Núria el Hadj, Biel Malagón, Berta Xargayó, Queralt Venturta, Ivan Arjona, Mariona París, Maria Palomo, Jordi Soler i Oriol Fonfria. Natana Vilanova ho ha fet com a secretària i Alejandra Luque i Oriol Fernàndez han cobert la sessió com a periodistes.

Els joves estudiants s’han interessat per diversos temes del municipi, com la construcció de la residència geriàtrica, la seguretat ciutadana, els casos d’ocupacions d’habitatges, l’accés a l’habitatge, l’estat de les carreteres, l’organització d’activitats d’estiu i festivals de música, temes relacionats amb l’impuls d’energies renovables, el feminisme així com la gestió dels impostos municipals, entre d’altres.

El Ple Juvenil és una iniciativa impulsada conjuntament per les regidories de Joventut i Educació de l'Ajuntament i l'IES Llagostera.