ELPOLLTV

Div29032024

Back Estàs aquí:Inici L'ull de poll Un Nadal diferent
Dimarts, 22 Desembre 2020 06:59

Un Nadal diferent Destacats

Publicat per  Lídia Portet Vidal, psicòloga de l'Equip Psicològic d'Atenció a la Cronicitat de l'ABS de Cassà de la Selva
Valorar aquest article
(2 Vots)
Ja torna a ser Nadal, que ràpid passa el temps... Encara sort que aquest any ja s'acaba, pensareu molts. Els anys passen, i aquest també ha passat. Ara que s'acosta Nadal i fi d'any, moment de reflexionar, de repassar el que hem viscut durant aquest 2020, que no trobaríem prou adjectius per descriure'l. Ha estat un any d'emocions, de sentiments trobats; incertesa, improvisació, frustració, adaptació, impotència, companyonia, humanitat, empatia, resiliència... Aquest Nadal serà diferent, segurament no podrem gaudir de tantes trobades o, almenys, no tan multitudinàries, i per tant, tindrem més temps i no tant menjar que pair. Doncs, podem aprofitar per digerir tot el que hem viscut aquest darrer any. Assimilar tot el que hem sentit, de sentiment, compartir-ho amb els éssers estimats amb qui ens reunirem aquests dies. Parlar-ho ens pot ajudar a tancar el 2020 de la millora manera i encarar el nou any amb una actitud renovada. Ja que segurament tocarà seguir amb el mateix coratge que fins ara.

Sabem que seran unes festes d'emocions trobades, d'això ja en comencem a ser experts. Alguns han traspassat, alguns viuen lluny... Podem imaginar que de ben segur serà un Nadal diferent. Ens pot ajudar pensar que ens uneixen vincles, lligams afectius que tenim amb les persones que estimem, i que a pesar de la distància física que ens separa, seguim units. Aquests dies podem fer-nos més presents, no calen presents, només recordar-nos, mostrar als que estimem que els pensem, que hi som. Ara hi ha mitjans tecnològics per comunicar-nos, d'això també en comencem a ser experts, podem utilitzar-los aquests dies per sentir-nos més a prop. O perquè no, és bon moment per reprendre l'enviada de postals de Nadal. Tot detall pot ser positiu si l'objectiu és evidenciar el llaç que ens uneix. Ara bé, fa dies que penses que aquest Nadal no tens res a celebrar o, que no saps com ho faràs quan us trobeu amb la família ara que ell/a ja no hi és. El primer que has de tenir clar és que tens dret a decidir què vols i què no vols fer, a respectar la teva pròpia necessitat i el teu ritme. Pots explicar als altres aquesta necessitat i podeu arribar a un consens en que tots us hi sentiu còmodes. Pensa que tots esteu vivint la pèrdua, encara que cadascú d'una manera diferent. Decidiu el que decidiu finalment, respecte a com passar aquestes festes tan diferents per vosaltres, pot ajudar-vos trobar un espai físic (per exemple, una fotografia, una espelma, un petit altar...) o un moment (per exemple, una pregària, un brindis...) on fer present i recordar a la persona estimada que ja no hi és. De ben segur que us emocionareu, és normal, són dies especials.

Per últim, no voldríem distreure'ns del que a nosaltres ens compromet cada dia, les persones amb malalties cròniques, a qui acompanyem com a Equip Psicològic d'Atenció a la Cronicitat. Doncs, aquests dies no hem d'oblidar-nos de seguir cuidant a les persones que pateixen alguna malaltia, com hem fet el darrer any. Quan ens hi relacionem, hem de procurar tenir cura, recordant que moltes d'elles són persones vulnerables davant la Covid-19. Tot i això, no ha d'impedir que tinguem mostres d'afecte, fent palesa l'estima d'altres formes: gestos, mirades, paraules... Amb tot, desitgem que gaudiu d'unes bones festes!

Lídia Portet Vidal, psicòloga de l'Equip Psicològic d'Atenció a la Cronicitat de l'ABS de Cassà de la Selva


Llegit 2144 vegades
  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.