ELPOLLTV

Div27012023

aufuce

Back Estàs aquí:Inici Defuncions Antoni Mascort Vert, investigador de la història de Llagostera
Dilluns, 14 Juny 2021 19:10

Antoni Mascort Vert, investigador de la història de Llagostera

Publicat per  Joan Ventura Brugulat
Valorar aquest article
(7 Vots)
Antoni Mascort Vert (Llagostera 1935-2021) va morir el 13 de juny als 86 anys després d’una llarga malaltia. Persona molt activa en l’àmbit sociocultural de Llagostera, havia treballat d’administratiu a la fàbrica de suro de can Roqueta, fins que amb en Narcís Vert van fundar Comercial Masver, una empresa de representació i distribució. Tots dos van participar en la fundació de l’Agrupació Filatèlica i Numismàtica, una entitat social i cultural que amb l’excusa de la filatèlia va ser un autèntic motor dinamitzador de la vida local dels anys seixanta. Van fer exposicions, van crear una secció d’Escacs, un grup juvenil, un Cor de Caramelles, van ser l’embrió del Centre d’Estudis Llagostera i van editar la revista Lacustaria (24 números entre 1961 i 1967) i van coordinar tretze edicions del programa de la Festa Major.

L’Antoni Mascort va viure marcat per la mort del seu pare Joan Mascort al camp de concentració de Gusen, i no va ser fins el 1978 quan va poder fer la primera evocació publica del seu pare i es va adherir a l’Amical de Mauthausen. Anys més tard la mort del seu fill Joan d’accident, en plena joventut, va revifar el seu dolor per la pèrdua dels éssers més estimats.

La gran vocació de l’Antoni va ser la d’historiador local. Junt amb Josep Cantó Pagès (Llagostera, 1926-2015) van fer un gran immersió en papers, llibres de notaris, lligalls, capbreus dels arxius i van acabar publicant quatre obres: “Les muralles de Llagostera” (1999); “Episodis de la història de Llagostera. Segles XVI-XVII” (2003) (Col·lecció Beca Esteve Fa); “Episodis de la història de Llagostera. Segles XVIII” (2006); “L’Agrupació Filatèlica i Numismàtica (1955-1972). Memòries d’uns anys intensos” (2010). A més dels llibres, també van publicar sovint articles a les publicacions locals del Butlletí i La Rusca. Van fer altres aportacions com lliurar a l'Arxiu Municipal un volum, elaborat artesanalment, de 600 fitxes de Llagostera del segle XVI al XIX, i cinc del XIV, que fan referència a cases, patis, terrenys i altres finques i en què figuren les afrontacions de les propietats, o un treball sobre Can Caciques.

Antoni Mascort estava casat amb Pepita Vidal Gómez i deixa una filla, Eugènia. La cerimònia tindrà lloc demà, 15 de juny, a les 10 del matí al tanatori de Llagostera.

  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.