ELPOLLTV

Dis27042024

aufuce

Back Estàs aquí:Inici Defuncions Joan Finazzi Viñals
Dimarts, 13 Febrer 2024 21:16

Joan Finazzi Viñals

Publicat per  Joan Ventura Brugulat
Valorar aquest article
(4 Vots)
Joan Finazzi Viñals En Joan, al centre, amb dos operaris, transportant la màquina que permetia fabricar claus de grans dimensions. / FAMÍLIA FINAZZI
Va dirigir l’empresa Clavazones Finazzi de Llagostera, única a les comarques gironines

Joan Finazzi Viñals, pèrit industrial mecànic, va néixer a Llagostera el 1943 i va morir el 12 de febrer a la ciutat de Girona on vivia. Finazzi, que havia treballat de tècnic de climatització, va agafar les regnes de Clavazones Finazzi, la fàbrica que havia creat el seu pare Federico Finazzi, descendent d'una família italiana que va aterrar a Girona per treballar a la Grober. Era l'únic fill de Federico i Pilar Viñals i la empresa era al pati de la mateixa casa familiar al carrer Concepció, 16. Es tractava d’una petita indústria metal·lúrgica que transformava el filferro en puntes de París i va ser única de les seves característiques a les comarques gironines. El 1971 quan la va gestionar a la mort del pare, també va fabricar claus de coure i galvanitzats. Les puntes de París són claus fabricats mecànicament i amb la tija cilíndrica. Els venia a ferreteries, serradores d'embalatge de fusta, embotelladores i per a caixons d'embalatges diversos.

Alguns dels seus clients van ser Aigua Malavella, Vichy Catalan, La Imperial i San Narciso; Maderas Carreras i Maderas Arpa de Banyoles; Maderas Vila-Lleó de Domeny; i del sector de la ferreteria Ferreteria Puig, Ferreteria Escatllar, Ferreteria Omedes i Ferreteria Puigmartí, totes de Girona. Quan va arribar la nova tecnologia en l'embalatge, el plàstic va substituir el caixó de fusta i l'ús de claus va disminuir, fins al punt que va buscar altres sectors del consum de puntes. La construcció estava en creixement i es va produir una demanda de claus per encofrar i per fer palets de fusta. S'utilitzaven puntes de grans dimensions que les màquines que tenia no podia fabricar, i va comprar una premsa alemanya que permetia fabricar claus de gran calibratge. Els principals clients de la nova etapa van ser Maderas Arpa; Joan Martorell de Santa Coloma de Farners; Fustes Garolera de Cassà de la Selva i Embalatges Farrés Palomeras de Badalona.

Joan Finazzi va diversificar la producció i va fabricar claus de coure per construir i reparar vaixells per encàrrec de la Ferreteria Bras de Barcelona. I per un industrial del sector d'aïllaments de cambres frigorífiques de Palma de Mallorca, va fabricar claus galvanitzats als quals col·locava una volandera de plàstic per subjectar les plaques de porexpan a les parets de les cambres. Va decidir tancar la fàbrica el 1977. Joan Finazzi estava casat i tenia dues filles. La cerimònia s’ha celebrat en la intimitat familiar.

  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.