ELPOLLTV

Dij30112023

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

Dimecres, 29 Novembre 2023 20:02

Refundació de la JNC Llagostera

Publicat per
Josep Rull serà a Llagostera el pròxim dissabte, 2 de desembre, per participar a l’acte de refundació de la JNC local. L’acte tindrà lloc a les 19h, al Centre Cultural Can Roig
El Restaurant llagosterenc Els Tinars, capitanejat pels germans Marc i Elena Gascons, manté la seva estrella a la Guia Michelin. La mediàtica cerimònia ha tingut lloc a l'Auditori del Fòrum de Barcelona, on la prestigiosa guia vermella ha donat a conèixer les estrelles Michelin 2024. Catalunya comptarà en la Guia Michelin 2024 -la primera sense la veïna Portugal- amb un total 70 estrelles, una més que en l'edició anterior. A les comarques gironines tots els restaurants conserven les mateixes estrelles excepte la Cuina de Can Simón de Tossa de Mar.
El projecte BiblioSTEAM, impulsat pel servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i produït per l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) va aterrar ahir a Llagostera amb la xerrada “Exoplanetes, la recerca d'una altra terra”, a càrrec d'Ignasi Ribas, director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i professor d’Investigació de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE) que pertany al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

La sala de la biblioteca Julià Cutiller va quedar petita per acollir el nombrós públic assistent per escoltar les explicacions magistrals d’aquest prestigiós divulgador científic.

La intel·ligència artificial, l'arqueologia, les energies renovables, la cosmologia, la nanotecnologia, la computació quàntica i la possibilitat que hi hagi vida més enllà de la Terra són les temàtiques que s'abordaran sota el guiatge d'experts de primer nivell durant el primer trimestre de BiblioSTEAM, que es posa en marxa aquest mes de novembre.

BiblioSTEAM és un projecte formatiu, transversal i interdisciplinari adreçat a tota la ciutadania, amb especial atenció als joves. La iniciativa aposta per desenvolupar unes activitats plurals i de qualitat que contribueixin a l'aprenentatge i al desenvolupament individual i col·lectiu de la ciutadania per esperonar-la a tenir una actitud activa i crítica.

A part de Llagostera, hi participen les biblioteques públiques de la Bisbal d'Empordà, Tossa de Mar, Anglès, Lloret de Mar, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Roses, Figueres, Caldes de Malavella i Calonge i Sant Antoni.

Amb la lectura del manifest i l’espectacle "Perfecta per a qui" a càrrec de Dona cançó, l’Ajuntament de Llagostera ha celebrat el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Enguany s’ha volgut posat l’èmfasi en la violència estètica. L’acte ha tingut lloc a la plaça Catalunya.
Divendres, 24 Novembre 2023 19:01

Jornada tècnica sobre violència masclista

Publicat per
En el marc del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones, les àrees d’Igualtat, Acció Social i la Policia Local de Llagostera han organitzat una jornada tècnica sobre violència masclista. S’hi han dut a terme diverses ponències a càrrec d’experts en la matèria, amb la participació del cos dels Mossos d’Esquadra i Blanca Gallardo, jutgessa de la província de Girona. Durant la jornada, celebrada al local social de la Caixa, s’han tractat temes a voltant de les eines per detectar i combatre la violència envers les dones, la importància de la minuta policial i reflexions per a una bona praxis. En suport de les víctimes de violència masclista s’ha disposat a la sala una fila zero de cadires buides. La benvinguda de l’acte ha anat a càrrec de la regidora d’Igualtat, Irene Miquel, i el tancament de la jornada de l’alcalde, Narcís Llinàs i del sergent de la Policia Local, Adrià Ruano.
Les noves joies de la Fundació Ramon Noguera s'inspiren i donen valor a les diferents etapes de la vida. L'entitat ha presentat aquest divendres 'Enfila la vida', formada per quatre col·leccions que representen la infantesa, la joventut, la maduresa i la vellesa, amb una cinquena creada per la joiera Mariona Quera. La nova temporada ha estat dissenyada per l'equip creatiu i elaborada artesanalment per les persones amb discapacitat intel·lectual de la fundació. Estan fetes a partir de materials com ceràmica, llautó, peces volcàniques i perles, entre d’altres, i els acabats són tots amb plata de llei i en alguns casos amb plata banyada en or.

Les quatre col·leccions elaborades per l'entitat tenen com a característica comuna un disseny a partir de peces enfilades per representar, de manera gràfica, el camí que tracen les persones des del seu naixement fins la vellesa. Cadascuna exemplifica una etapa de la vida: la infantesa, la joventut, la maduresa i la vellesa. S’han elaborat 4 models diferents, amb diverses peces com ara collarets, arracades i braçalets. Es produeixen 50 unitats de cadascuna. La cinquena, l'ha ideat la gironina Mariona Quera, que ha tornat a col·laborar en la iniciativa.

Per retratar les quatre etapes de la vida, s'han escollit diferents motius i colors. La Infantesa ofereix peces amb colors i elements característics d’aquest període a partir d’una col·lecció més desenfadada i divertida, sempre amb un punt sofisticat. La Joventut presenta un element característic com ho són les dues anelles entrellaçades que s’entenen com un símbol del pas d’una etapa a l’altra. Són peces volcàniques per exemplificar un tram vital en el qual tot floreix: l’amor, la personalitat, el caràcter, les inquietuds i les emocions. Les flors es converteixen en l’element representatiu de la col·lecció La Maduresa, que s’ha concebut sota la idea que en aquesta etapa les persones es troben "a la flor de la vida". Les joies i complements s'elaboren amb peces de colors vermell granat i el rosa per representar els diferents graus de maduresa que assoleixen les persones quan tenen una determinada edat.

A La Bellesa (tot i centrar-se en la vellesa, s’han canviat la ve baixa per la be alta per donar-li un punt més desenfadat) s’han utilitzat perles en tots els seus elements per posar èmfasi a la trajectòria que cal haver viscut per arribar fins aquest punt de la vida, fent un paral·lelisme amb el fet que les perles són objectes que necessiten un determinat temps per formar-se. En aquesta col·lecció també apareix l’arbre de la vida, un símbol que reuneix totes les etapes vitals d’una persona.

Les joies i els complements de bijuteria de quatre de les cinc col·leccions han estat elaborades per persones amb discapacitat intel·lectual amb el suport d’un equip format per professionals del centre de la Fundació Ramon Noguera amb una finalitat terapèutica. Tots els dissenys, les tècniques de creació i els materials utilitzats s’han treballat des "d’una perspectiva social" més enllà de la seva visió purament estètica amb l’objectiu d’adaptar aquests processos a les capacitats de les persones.

Els dissenys i els materials s’han inspirat, de nou, en les últimes tendències de la moda a partir de peces molt portables i amb molta personalitat. A més, cada joia s’entrega amb un packaging 100% elaborat pels usuaris de la Fundació, juntament amb un petit catàleg amb el detall de la col·lecció.

Les creacions ja es poden comprar des d'aquest mateix divendres a la botiga-showroom de la Fundació del carrer Indústria número 16 de Girona, a Mas Xirgu; a la botiga online www.lafundacio.net; i als centres ocupacionals de Girona i de Llagostera. Les peces de les col·leccions de disseny propi tenen un preu d’entre 9,50 i 18,50 euros. Pel que fa a les joies dissenyades per Mariona Quera, les arracades costen 50 euros i el collaret, 55.

Com a novetat d'aquest any, a més, els creadors de les peces, persones usuàries de la Fundació, fan de models de les joies i es converteixen en els protagonistes del vídeo promocional.

La directora gerent de la Fundació Ramon Noguera, Pepita Perich, remarca que "una vegada més volem que totes les peces que dissenyem siguin molt especials per a tots els nostres amics i col·laboradors, convertint-les en unes joies úniques".

Per la seva banda, la membre de l'equip creatiu que ha definit el disseny i la producció, Ester Roura, diu que "com a servei de teràpia ocupacional, tenir l’oportunitat de crear i elaborar cadascuna de les joies d'aquestes col·leccions ens permet reforçar l'autoestima, millorar la realització personal i poder assolir habilitats, hàbits i conductes relacionades amb el treball i l’entorn laboral per part de les persones usuàries que hi participen".

Els fets es van produir el passat 17 de novembre a la nit al carrer Sénia del Barral de Lloret de Mar

L’agent es trobava passejant per la zona quan va veure que un home saltava un mur i una tanca i accedia en un habitatge.

Un agent del cos de la Policia Local de Llagostera, fora de servei, va detenir el passat 17 de novembre una persona quan va accedir amb força en un habitatge del carrer Sénia del Barral de Lloret de Mar. Els fets van succeir passades les 9 de la nit, quan l’agent passejava per la zona, en hores fora de servei, i va veure com una persona accedia en un habitatge saltant pel mur i encenia una llanterna sospitosament visualitzant les portes i les finestres de l’habitatge situat a la primera planta.

L’agent en veure que la persona intentava accedir en un recinte privat, va trucar a la Policia Local i al 112 per avisar dels fets. Posteriorment a la trucada, l’agent va sentir un fort soroll i va veure com la persona accedia a l’interior de l’habitatge a través d’una de les portes exteriors.

El presumpte delinqüent va amagar-se darrere les escales d’accés quan la patrulla dels Mossos d’Esquadra va voler accedir a l’habitatge, i va fugir empentant a un dels agents del cos policial, que no va patir cap ferida, i va córrer pel mateix carrer en direcció a la Platja de Lloret de Mar. Gràcies a l’actuació de l’agent de la Policia Local que es trobava a l’exterior de l’edifici, aquest el va poder retenir amb l’ajuda d’un altre ciutadà fins que van arribar els agents del cos de Mossos d’Esquadra que van realitzar la detenció.

El detingut, amb diversos antecedents penals, va passar a disposició judicial i va ingressar a presó.

El llagosterenc Jordi Casas, regidor de la CUP-Alternativa i diputat provincial, hi va defensar que la Generalitat es comprometi a assumir tots els costos de postclausura

Al ple ordinari de novembre de la Diputació de Girona, celebrat aquest dimarts, es va debatre una moció, iniciativa del PSC i finalment presentada per tots els grups, en què es reivindica que el Govern de la Generalitat assumeixi els costos de tancament de l’abocador de Solius. Originalment, la moció explicitava que el Govern havia d’assumir tant els costos de “tancament” com de “postancament”. Aquests s’estimen en 30 milions d’euros al llarg de 30 anys i podrien afectar greument Llagostera i els altres quatre municipis membres del consorci que gestiona el complex.

Com destaca la CUP-Alternativa per Llagostera amb una comunicació a les xarxes, a última hora i fruit de la negociació amb el govern de Junts-ERC, la moció va acabar resultant ambigua, com ho va demostrar la contradicció en el debat entre el president Miquel Noguer (Junts) i la portaveu del govern Mònica Alcalà (ERC), qui va deixar clar que l’aprovaven perquè no incloïa el postancament. Davant d’això, Jordi Casas va reivindicar que no tenia cap sentit demanar al govern català un fet al que ja s’havia compromès (els costos estrictes de tancament, fins 2025).

El mes passat la qüestió també es va debatre a l’Ajuntament de Llagostera, amb una moció d’ERC (que va acceptar aportacions de la CUP-Alternativa) i que va tenir el vot contrari del govern Junts-PSC. I també al Parlament, on la CUP va presentar una esmena perquè el Govern assumís els costos de postancament, però en aquest cas va ser el PSC (impulsor de la moció) qui ho va impedir. Per tot això, i “davant una gran incongruència dels altres partits a l’hora de posicionar-se sobre un fet de gran importància per Llagostera i que és de justícia”, la CUP-Alternativa es reivindica com l’únic espai que defensa el mateix en totes les institucions i que continuarà fent-ho.

Podeu recuperar aquí la intervenció inicial d’en Jordi Casas al ple de la Diputació des d'aquí.

Dimecres, 22 Novembre 2023 21:02

El TSJC rebutja els últims recursos sobre Solius

Publicat per
Nou capítol del serial en què ja s'ha convertit la clausura de l'abocador de Solius. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) rebutja, de nou, les pretensions del consorci que gestiona el complex, format per l'ARC i els ajuntaments de Santa Cristina d'Aro, Llagostera, Calonge, Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols.

Tot i que la mancomunitat va acabar acatant la clausura de la planta de compostatge, abans havia recorregut les interlocutòries del TSJC que l'alt tribunal va dictar al juliol, i que rebutjaven ampliar el termini per executar la sentència que ordenava acabar amb tota l'activitat del complex.

En total, el consorci va presentar fins a quatre recursos diferents. I ara, el TSJC els ha desestimat tots, remarcant que aquelles interlocutòries no feien res més que "ratificar" que l'activitat a Solius es duia a terme de manera "clandestina i il·legal" després que s'anul·lés la llicència ambiental emesa el 2014.

A les seves resolucions, l'alt tribunal no s'està de renyar el Consorci per haver allargat massa l'execució "necessària" d'aquella sentència inicial. En concret, diu que han "transcorregut diversos anys d'inactivitat administrativa" i que l'ordre de tancament s'hauria d'haver fet efectiva molt abans.

"Mai s'hauria d'haver iniciat"

L'associació Salvem Solius, que des d'un principi s'ha oposat a l'abocador, veu les interlocutòries del TSJC com una nova victòria. "Valorem molt positivament aquestes resolucions, que no fan més que afirmar l'evidència que s'ha de deixar de fer qualsevol activitat en aquesta planta de residus, que mai s'hauria d'haver iniciat", subratlla l'associació en un comunicat.

Des de la plataforma, els opositors també reclamen tant a l'Agència de Residus com als cinc ajuntaments que formen part del Consorci que deixin "de malgastar els diners en processos legals". Sostenen que el que cal és que es concentrin "a resoldre el conflicte dels residus a Catalunya, invertint els ingressos que ha rebut el Consorci durant tots aquests anys d'explotació d'un abocador il·legal a recuperar l'entorn i el territori, castigat per una activitat contaminant i mal gestionada".

Nova autorització ambiental

Després de la clausura de l'abocador, i que la planta de compostatge també es tanqués obeint la sentència del TSJC, ara per ara Solius tan sols funciona com a punt de transferència. Des d'aquí, les deixalles que hi envien els municipis s'envien a Vacarisses o bé, en el cas de l'orgànica, fins a l'Anoia (a Hostalets de Pierola). Els cinc ajuntaments que formen part de la mancomunitat (Llagostera, Santa Cristina, Sant Feliu, Calonge i Platja d'Aro) ja van admetre que el sobrecost pel trasllat de les escombraries és un dels motius que els ha portat a apujar taxes. Però sobretot, la gran incògnita és d'on sortiran els diners per assumir els costos postclausura de l'abocador. La llei estableix que aquest manteniment -que sobretot, es focalitza en el tractament de lixiviats que emeten els residus soterrats- s'ha de fer durant 30 anys. I segons els càlculs amb què treballen els ajuntaments, en global això suposarà haver de pagar més de 30 MEUR (perquè anualment, s'estima que la factura es mourà en uns 1,3 MEUR). De moment, per intentar sortir de l'atzucac, s'està tramitant una nova autorització ambiental per al complex, que es preveu enllestir la primavera de l'any que ve. Per una banda, ha de permetre gestionar la postclausura de l'abocador; i per l'altra, reobrir la planta de compostatge (amb l'objectiu que es pugui modernitzar i continuar tractant la fracció orgànica). Fonts de l'ARC expliquen que el consorci de Solius, com a titular de l'abocador, és qui ha de generar els ingressos que permetin assumir les despeses postclausura. Per això, la Generalitat treballa perquè el complex torni a generar activitat, no només amb la planta de compostatge -que l'Agència vol renovar i assumir-ne la inversió- sinó també amb altres instal·lacions (per exemple, un parc de plaques solars). I que els diners que se n'obtinguin permetin pagar el cost del manteniment a 30 anys.

Endesa enllesteix les obres per protegir part de 21 línies de les comarques gironines per evitar que els ocells s'hi electrocutin. En concret, es folren diferents trams del cablejat i se substitueixen els aïlladors de vidre que hi ha a les torres i els pals per uns altres fets a partir de fibra de vidre i silicona. "Aquests aïllants, més llargs dels que hi havia fins ara, redueixen el risc que un ocell pugui enrampar-se quan aixeca el vol", diu el responsable tècnic d'Endesa a Girona, Francisco Javier Céspedes. En total, s'adapten 72 torres metàl·liques o pals de formigó d'aquestes esteses, que creuen 22 pobles del Gironès, l'Empordà, la Selva i la Garrotxa, entre ells Llagostera. Els treballs, que fan operaris especialitzats, no comporten desconnectar la línia.

L'agost de l'any passat, més de 40 cigonyes van morir electrocudades a Llagostera.

Pàgina 1 de 283