ELPOLLTV

Dic20102021

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

El Ple de l’Ajuntament de Llagostera va aprovar ahir per unanimitat el nou reglament de participació ciutadana que actualitza el que hi havia vigent, que ja tenia quinze anys i havia quedat desfasat respecte a les realitats i necessitats actuals.

Amb aquest nou recurs, el consistori llagosterenc pretén ordenar i estimular la intervenció dels ciutadans en la presa de decisions públiques, i incorpora instruments i mecanismes de participació ciutadana. El nou reglament també contempla la creació de diversos consells sectorials i territorials.

Com ja havia avançat fa unes setmanes Eduard Diaz, regidor de Participació Ciutadana, aquest mes de setembre s’iniciarà a través de la plataforma Decidim de la Diputació de Girona un procés participatiu per escollir una nova imatge gràfica que representi l’Àrea de Participació Ciutadana.

Segons Diaz, amb el nou reglament es pretén “fer un pas més per dinamitzar la participació entre els veïns i veïnes del municipi amb la voluntat de facilitar el dret de la ciutadania d’intervenir, de forma individual o col·lectiva, en la definició i l’aplicació de les polítiques públiques municipals”.

El sol és imprescindible per a la vida, però cal tenir en compte que, si bé té efectes positius per la nostra salut, també en té de nocius per al nostre organisme.

Per informar d’aquests riscos i la seva prevenció, avui, dijous 29 de juliol, hi haurà una carpa informativa a la plaça Catalunya de Llagostera de 9.30 a 14 h organitzada per la junta local llagosterenca de l’AECC-Catalunya contra el càncer amb la col·laboració de les farmàcies Joan Saurí I Magda Saurí que recentment han signat un acord amb l’AECC per donar 1 euro per cada crema solar venuda fins al 30 de setembre a la lluita contra el càncer.


Dimecres, 28 Juliol 2021 08:15

Ferit un motorista en un accident a la C-35

Publicat per
Una persona va resultar ferida ahir a la tarda quan la moto en que viatjava direcció cap a la Costa Brava va impactar, per causes que es desconeixen, contra la mitjana de la carretera C-35, al punt quilomètric 98 de Llagostera. El motorista va sortir disparat fins al carril contrari amb ferides de diversa consideració. Fins al lloc dels fets s’hi van desplaçar 2 ambulàncies, 2 dotacions dels Bombers, 3 patrulles dels Mossos d’Esquadra i una de la Policia Local. La carretera va quedar tallada en ambdós sentits de la marxa.

La programació obre un ventall de combinacions amb la intencionalitat de difondre la música de cobla més enllà del format tradicional

El Festival “Amb So de Cobla” torna a Palamós, del 3 al 7 d’agost, amb la seva 5a edició. Enguany s’han programat un total de vuit concerts i actuacions, comptant amb una gran varietat de propostes que fusionaran la cobla amb sonoritats i grups diferents. Les actuacions es realitzaran a la plaça de Josep Sarquella, espai on es podran garantir les mesures sanitàries.

La cinquena edició pretén transgredir i presentar els instruments de la cobla catalana en nous formats i ritmes. Obrint un ventall de combinacions possibles, amb la intencionalitat de difondre la música de cobla més enllà de les audicions de sardanes i expressar-ne la sonoritat dels seus instruments fora del format de cobla convencional.

La programació de la 5a edició

L’edició d’enguany quedarà inaugurada, el pròxim 3 d’agost, amb l’espectacle del Quartet Mèlt amb la Cobla Contemporània, una oportunitat per gaudir de la barreja d’un jove quartet vocal amb so de cobla. L’endemà serà el torn del 21è Concert de la Costa Brava (Memorial Ricard Viladesau) amb els Montgrins i La Principal de la Bisbal.

El dijous 5 d’agost, el festival ens presenta dues propostes relacionades amb el coreògraf Manuel Cubeles, en l’any del seu centenari. La primera compta amb l’actuació de la Cobla de Cambra de Catalunya, en un concert titulat “Les músiques de Josep Cubeles” i la segona, serà l’espectacle d’Esbart Marboleny, amb “La difícil senzillesa”, que evoca la figura de Joaquim Sierra.

També comptarà, el divendres 6 d’agost, amb la presència de l’artista barcelonina d’origen guineà Nakany Kanté, amb el cantautor osonenc Guillem Roma, acompanyat per la cobla Marinada. L’espectacle proposa un diàleg entre cultures on incorpora el so, instruments i arranjaments de la cobla cantat en llengua mandinga, susho i malinké. Seguidament, actuaran Paula Grande i Anna Ferrer, on presentaran el seu disc Vega.

L’edició d’enguany finalitzarà amb l'Energia Cobla de Palafrugell, la qual estrenarà “De la contemporaneïtat a la tradició”, mostrant diferents sonoritats de la cobla des de visions clàssiques i contemporànies. I l’actuació de Guillem Roma amb la Cobla Marinada, una suma inèdita i especial que evoca la màgia de diferents paisatges amb una unió acústica plena de matisos i riquesa musical.

“Amb So de Cobla” és l’únic festival a Catalunya dedicat al so de la cobla, únic i autòcton català, sense perdre de vista els seus orígens tradicionals, però, entenent, no només els seus usos clàssics, sinó també adaptat a altres gèneres musicals. Les entrades es poden reservar de forma gratuïtat a la web del festival

La pandèmia de la COVID-19 continua present a Llagostera i des de l’esclat de la pandèmia s’han notificat un total de 793 contagis en el municipi, segons dades de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut.

Actualment, Llagostera té un índex de risc encara molt alt, situat a 891 punts. En els darrers set dies s’han diagnosticat un total de 43 casos, mentre que en els darrers 14 dies han estat 96 els casos diagnosticats o bé amb PCR o bé amb test d’antígens. La taxa de reproducció de l’epidèmia és de 0,88 punts, una dada positiva ja que l’epidèmia no creix si aquesta xifra és inferior a 1. Podeu consultar les actualitzacions diàries en el següent enllaç.

Malgrat que segons els indicadors ja fa dies que hem arribat al pic de la cinquena onada, les dades són encara molt negatives. Cal no abaixar la guàrdia, actuar amb prudència i seguir amb les mesures de protecció i prevenció vigents.

El Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya ha baixat el grau d’alerta per risc d’incendi al Nivell 1 del Pla Alfa al conjunt de la comarca del Gironès. Malgrat la millora dels indicadors, el risc d’incendi segueix sent molt elevat a causa de les temperatures altes i de la sequera que fa setmanes que pateix el territori.

A les comarques del Baix Empordà i de l’Alt Empordà, segueix actiu el Nivell 2, posant especial èmfasi de risc a la zona del Cap de Creus. La comarca de la Selva i el Pla de l’Estany es troben en Nivell 1 de risc.

Per aquest motiu, des de les autoritats se segueix demanant màxima prudència en les activitats al bosc. Està totalment prohibit encendre foc i cal evitar conductes negligents que puguin ocasionar un incendi. En el cas de veure una columna de fum o comportaments irresponsables, es demana trucar de seguida al 112 o bé a la Policia Local de Llagostera (972 80 55 80).

Més informació sobre el Pla Alfa en el següent enllaç.

Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha recuperat 9.759 kg de tèxtil usat a Llagostera durant el primer semestre del 2021 per a donar-les una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclat. La recollida selectiva de residu tèxtil gairebé triplica el registre assolit els primers sis mesos de l’any passat (3.425 kg).

Els donants han revisat l’armari i han dipositat als contenidors de la Fundació la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen. Les més de nou tones recuperades per Humana equivalen a 44.000 peces de roba que seran reutilitzades o reciclades i en veuran perllongat el cicle de vida útil.

Aquesta gestió implica un doble benefici: el primer és ambiental perquè en redueix la generació de residus i evita que acabin en un abocador. La recuperació del residu tèxtil durant el primer semestre representa un estalvi de 31 tones de CO2 no emeses a l'atmosfera.

El segon benefici és social: consisteix en la creació d’ocupació verda, Humana hi genera un lloc de treball per cada 30.000 kg de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen a iniciatives socials: després de més de tres dècades d'activitat, tres milions de persones s'han vist involucrades als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

“Quan aprofitem al màxim el residu tèxtil en donar-li una segona vida, convertim aquest residu en un recurs i li donem una finalitat social”, afirma Àgata Soler-roig, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya, “els articles que es recuperen són un actiu que, gestionats acuradament, es converteixen en motor d’ocupació i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l’hemisferi Sud i de suport local al nostre país. Per tot plegat, estem molt agraïts a la ciutadania per la seva solidaritat”.

Quanta roba usada es recupera a Catalunya: no arriba a l’11%
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que a casa nostra es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil; cada ciutadà llença aproximadament 20 quilos de roba, de mitjana.

Malauradament, els gestors autoritzats només en recuperen una petita part: segons dades del 2020, la recollida selectiva representa el 10,6% del total de residus tèxtils provinents del consum a les llars (2,3 kg per habitant i any). La resta acaba a la fracció resta, per tant en un abocador o en una incineradora.

Tanmateix, la recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% se’n pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat.

El futur del sector està marcat, en primer lloc, per la nova Llei de Residus, ha de ser aprovada al Congrés dels Diputats, que determina que tots els municipis hauran d'establir una recollida separada per al residu tèxtil abans del 2025 (avui dia no hi estan obligats).

En segon lloc, és fonamental augmentar el número de contenidors a l'espai públic per a facilitar-ne les donacions; implantar-hi mecanismes normatius que permetin una recollida selectiva eficaç i eficient, que garanteixi la traçabilitat en la cadena de valor, i explicar molt clarament quina és la destinació de la roba usada. L'existència d'indicadors fiables és clau per a la credibilitat del sistema i per a donar-ne confiança als ciutadans.

En tercer lloc i en un horitzó a tres anys vista, els productors que comercialitzen articles tèxtils hauran d'assumir-ne els costos i la gestió de residus que hi generen; és l'anomenada Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP), que ja funciona per a altres fraccions, com els envasos.

La destinació de la roba usada
La principal destinació de la roba dipositada en els contenidors d'Humana és la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és:

• El 54% es destina a la reutilització: el 14% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana i el 40% s'exporta, principalment a l’Àfrica per a comercialitzar-la, fer accessible la roba als països menys desenvolupats i generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.

• El 37,5% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).

• L’1,5% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.

• El 7% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.

Dilluns, 26 Juliol 2021 10:34

Inaugurada l'àrea de trial de Llagostera

Publicat per

Aquest dissabte va quedar inaugurada la nova àrea de trial de Llagostera amb la presentació del projecte d’Aroda Club Esportiu i de l’escoleta, una demostració de riders i amb entrenaments lliures per aquells que volien provar les diverses zones del circuit.

A l’acte hi van assistir l’alcalde de Llagostera, Toni Navarro, i la regidora de l’àrea d’Esports, Silvia Fà, que va destacar que des del consistori s’està promovent totes les classes d’esport i, sobretot, aquells que no estan vinculats a la utilització d’espais municipals.

L'àrea de trial impulsada per Aroda Club Esportiu, ha estat una realitat gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Llagostera, que ha cedit els terrenys, i de diverses empreses que han aportat material i han ajudat a adequar la zona.

El Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya ha activat el nivell 3 del Pla Alfa i restringit l'accés als massissos de les Gavarres i Cadiretes. La restricció ha entrat en vigor aquest dijous 22 de juliol i estarà vigent fins a nou avís.
Dimecres, 21 Juliol 2021 10:53

La pagesia de Llagostera, de Joan Ventura

Publicat per

El periodista Joan Ventura ha dedicat el seu article d’aquesta setmana a El Punt Avui a la pagesia de Llagostera, amb motiu de la celebració de l’Arrela’t, les jornades del segar i el batre que van tenir lloc el cap de setmana passat a Llagostera. El podeu llegir des d’aquí.

També podeu recuperar el documental “Llagostera, reptes de futur de la pagesia”, que es va projectar al Teatre Casino Llagosterenc el divendres passat, en el següent enllaç.

FACEBOOK