ELPOLLTV

Dim11082020

Back Estàs aquí:Inici L'ull de poll

L'ull de poll

Divendres, 01 Maig 2020 17:07

Em volen canviar la meva manera de viure

Publicat per
M’han tingut tancat a casa i ara em volen canviar la meva manera de viure.

Tinc 66 anys i estic jubilat, i les franges horàries en les que ens deixen sortir a la gent com jo, no crec que siguin les correctes. Acostumo a llevar-me a les 9 del matí, ja que no treballo i tinc el cos acostumat a aquest horari, per tant no puc sortir a passejar al matí ja que a les 10 he de ser a casa. Com tothom i a mida que et fas gran, necessites el teu temps per a prepara-te per sortir al carrer, el que vol dir, que ni llevant-me a les 8 podria sortir 1 hora sencera.

L’altra franja que m’ha tocat, és de 8 a 11 del vespre, precisament les hores de preparar el sopar i sopar. I sincerament, després de sopar i fosc no em vénen ganes d’anar a passejar. Amb la qual cosa continuo confinat i sense poder sortir al no tenir ni gos ni nens, ni 70 anys.

A això s’afegeix la gran idea de lliurar d’aquesta obligació als municipis amb menys de 5.000 habitants.

Hi ha, òbviament, tres solucions.

Una és que els nostres polítics facin la proposta de baixar l’edat de 70 a 60 anys, que tampoc crec que es col·lapsi el carrer. L’altre, és que pugi el llindar d’habitants de 5.000 a 10.000, que tampoc és cap desori i tampoc col·lapsaríem cap espai públic, ja que les passejades pràcticament mai les faríem per dins del poble, sinó per camins que hi ha establerts per poder caminar. La tercera i més probable, és que m’hauré de quedar a casa.

També hi hauria la possibilitat que l’Ajuntament fes ulls grossos (avisant a la població) i poguéssim sortir a l’hora dels avis, que diuen ells.

Una vegada més patim la incompetència d’un “gobierno d’Espanya” que no sap per on navega, no coneix el tarannà de cap poble de Catalunya, i nosaltres a aguantar perquè ens estan preparant per vés a saber què.

Emili Monera


Dissabte, 18 abril 2020 19:07

La Universitat en temps de confinament

Publicat per
Estem en una situació excepcional en què la nostra activitat diària s’ha vist truncada.

Tenim sort de poder seguir amb les classes de la Universitat. Per molts de nosaltres, dedicar unes hores al dia a l’estudi de la carrera que hem escollit, ens pot servir per a evadir-nos de la realitat tan dura que estem vivint. Per aquest motiu, primerament cal donar gràcies a la feina que estan fent els responsables de la facultat perquè no se’ns privi de seguir aprenent.

La Universitat de Girona és coneguda per la seva proximitat, i per aquest motiu, molts trobem a faltar anar a classe i compartir estones amb els companys i els professors. Pot semblar que estem molt ben refugiats a casa i que disposem de tot el que necessitem: accés als apunts, a articles científics i a un Whats-app dels nostres amics, però realment, casa nostra pot ser un ambient advers quan es tracta d’estudiar i realitzar exàmens. Hi ha qui pot pensar que pel fet de estar a casa, “sense ningú que ens vigili” pot suposar un avantatge en una prova, però pot no ser així. Tothom té les seves estratègies i algunes poden ser considerades moralment reprovables, però això no és exclusiu de les avaluacions on-line. Per un gran nombre d’estudiants, estar a classe, amb el caliu dels companys i la seguretat que et dona el professor, és molt més avantatjós que un reguitzell de documents als que poder consultar en els escassos minuts que dura la prova.

Les mesures que en alguns casos s’estan aplicant, com la limitació de temps, afegeixen estrés i angoixa en una situació que hauria de servir, sobretot en aquests dies, per oblidar-nos de la pandèmia i entregar-nos a la nostra vocació. No ens podem centrar en tot el que hem après si només ens passa pel cap el tic-tac del rellotge que corre i les mil incidències tècniques que poden sorgir.

Cada casa és un món, alguns de nosaltres no gaudim de tots els avantatges d’una biblioteca, i en aquesta situació no ens podem plantejar comprar-nos un ordinador més ràpid o millorar la nostra tarifa de connexió. La bombolla de concentració que es forma en una classe durant un examen no té res a veure amb l’ambient d’una casa un dimarts a la tarda, no podem aturar la vida dels que conviuen amb nosaltres.

D’altra banda, també m’agradaria puntualitzar que esperem sortir de la Universitat amb una sèrie de valors que, pacientment, els professors ens ensenyen any rere any, com l’ètica. Aquesta situació pot ser una gran oportunitat perquè els futurs científics us demostrem que hem adquirit aquesta competència.

No podem oblidar que en alguns casos sí que s’ha aconseguit adaptar les avaluacions a la situació. S’ha aprofitat la oportunitat de que els estudiants disposem dels apunts i que estem connectats per a transformar l’examen en una activitat més, destinada a consolidar els coneixements i fomentar la cooperació. Que els exàmens serveixin per aprendre no hauria de ser només una conseqüència de la distància. Ser científic és estar constantment consultant bibliografia i treballar en equip.

Faig aquest escrit per posar en valor el paper dels professors i de l’espai que és la Universitat. Aquesta situació tan extraordinària ens ha fet apreciar el que tenim quan anem al campus, les instal·lacions, l’ambient, i la gent. Des de casa tenim ganes de seguir gaudint d’aquesta etapa i, sobretot, de tornar aviat.


Diumenge, 05 abril 2020 18:16

Poseu-vos les mascaretes

Publicat per
A data del 3 d’abril, l’àrea bàsica de salut de Cassà de la Selva compta amb 64 persones confirmades infectades pel coronavirus. D’aquestes, 13 corresponen al municipi de Llagostera. Poden semblar uns números modestos, però el quintil és d’un 20.3% per cada 100.000 habitants, la qual cosa situa Llagostera i l’àrea bàsica de salut a la qual pertany el poble en una posició de seguretat però amb el perill real que la situació deteriori i la infecció s’escampi.

En els darrers dies tant el conseller de la Generalitat Miquel Buch, com el ministre de sanitat del govern central Salvador Illa han confirmat que aprovaran una recomanació d’ús generalitzat de mascareta per a tota la població. Si no s’ha fet encara, tal com es comenta als passadissos de la Generalitat—o hauríem de dir als xats de Whastapp i videoconferències de Teams?—és per la terrible i senzilla raó que en aquest moment a penes hi ha prou mascaretes per al personal sanitari.

L’escassetat de màscares no significa que n’hàgim d’evitar el seu ús; al contrari.

Les democràcies asiàtiques que van contenir amb èxit el coronavirus—Corea, Taiwan i el Japó—han mantingut sempre la necessitat que tota la població porti mascareta i guants en sortir de casa, independentment de l’activitat que es vagi a realitzar. Tant l’OMS com les democràcies occidentals no solament han evitat d’adoptar aquesta mesura, sinó que a l’inici van llançar el missatge fals que les mascaretes no eren efectives. Ara, davant les evidències i el pes dels milers de morts i centenars de milers d’infectats, l’OMS i les democràcies occidentals adopten, tard i malament, l’exitosa mesura asiàtica.

La responsabilitat individual i comunitària és clau en el combat d’una epidèmia com la del coronavirus. Llagostera ha tingut un bon lideratge davant aquesta crisi—una crisi sanitària que ja és una crisi econòmica. S’han pres les mesures que s’havien de prendre. Llagostera, però, no ha estat Vò, el poble nord-italià que va ser el centre de polítiques experimentals de gran èxit—i que malauradament no han estat replicades enlloc més d’Europa. Tenim moltes d’aquestes petites mesures a l’abast: ara és l’hora de fer-ho. Més val tard que mai.

“posa’t

Quan anem a comprar és important de sortir equipats: mascareta i guants. Si no es té mascareta, un mocador o bufanda serveix. La mascareta o mocador es pot reutilitzar però s’ha de desinfectar amb una solució hidroalcohòlica (es ven a la farmàcia). Quan es fa cua és necessari de mantenir les distàncies recomanades d’un metre i mig. A la foto de dalt, feta des del meu despatx, cap d’aquestes mesures sanitàries essencials hi apareix: gent amuntegada sense mascaretes, tot esperant per entrar dins la botiga. Les botigues de serveis essencials estan realitzant un gran sobre-esforç admirable. Entre tots, a partir de la nostra responsabilitat individual i comunitària, hem de facilitar-los la tasca.

Anant a remolc d’unes autoritats autonòmiques i centrals que no fa ni tres setmanes encara deien que la grip era més perillosa que el coronavirus, no aconseguirem de dur a terme els nostres objectius com a poble. Cal prendre la iniciativa—de l’alcalde al ciutadà—, ser creatius, i combatre aquesta emergència sanitària, responsablement, entre tots. I comencem per l’essencial: quan sortiu de casa poseu-vos la mascareta i els guants.


#EMQUEDOACASA#ESCOLALACUSTÀRIA

Des dels primers moments de confinament, seguint sempre les directrius del Departament d’Educació, que han anat variant a mesura que passaven els dies i que de ben segur ho continuaran fent, des de l’Escola Lacustària hem anat preparant unes recomanacions d’activitats per a alumnes i famílies, que es poguessin realitzar a casa. S’ha intentat, i no està essent fàcil, que arribin a tothom i que cada família, voluntàriament, i amb les eines de què disposa, les pugui anar realitzant. En cap cas pretenem que tot plegat suposi una càrrega, sinó un ajut perquè els infants continuïn en contacte amb la seva escola.

El personal docent ha fet arribar vídeos per animar i donar confiança en aquests dies que estan essent complicats per a tothom. Ens oferim pel que necessitin i recomanem, sobretot, no angoixar-se pensant en el que els nostres infants “estan perdent”, sinó en tot el que la situació ens està ensenyant, quant a solidaritat, a humanitat, a donar valor a les rutines més quotidianes que trobem a faltar i que ben aviat tornarem a recuperar. Els aprenentatges no només es donen en l’àmbit acadèmic; el record del que estem vivint avui perdurarà tota la vida i n’aprendrem moltes coses que ens serviran, no en tingueu cap dubte, per millorar el món.

Equip directiu de l’Escola Lacustària


Dimecres, 25 Març 2020 11:00

La premsa de proximitat, un bé essencial en risc

Publicat per
Aquesta crisi sanitària sense precedents, en la que tots estem immersos, ens arriba en el pitjor moment. Els mitjans d’informació impresos i digitals, i en el nostre cas, la premsa de proximitat, que és el gran col·lectiu que representa l’AMIC amb 420 capçaleres, ve d’uns anys en què estem patint la transformació del nostre negoci, fent molts sacrificis, invertint en nous models, buscant respostes difícils a un futur incert.

No hi ha dubte que som un veritable servei públic a la ciutadania, a les nostres comunitats. Sempre hem dit que la nostra riquesa rau en la diversitat i la proximitat. Les ciutadanes i ciutadans necessiten saber, ara més que mai i les dades d’audiència així ho demostren, què passa a prop seu, amb informació contrastada, veraç i elaborada per professionals que saben fer la seva feina, i que coneixen de primera mà la realitat. Ho saben els ciutadans i ho saben els col·lectius, les entitats socials, esportives i culturals, ho sap el comerç i les empreses de serveis de proximitat, ho saben els Ajuntaments i les Institucions.

Però se’ns presenta un gran atzucac: som imprescindibles com a instrument perquè els ciutadanes i ciutadanes d’aquest país gaudeixin del dret de la informació, se sentin acompanyats i arrelats a una comunitat que no els deixa sols, que els hi explica el que passa. I nosaltres, tenim el deure i la obligació de no parar, de doblar els esforços com ho estem fent amb les nostres redaccions treballant des de casa, posant-nos al servei de les autoritats sanitàries, de les institucions i de les empreses de serveis.

Però per altra banda, l’economia, el motor que genera recursos, s’ha aturat i per nosaltres del tot. Els ingressos de publicitat que és del que vivim, han caigut dràsticament d’un dia per l’altre.

Davant d’aquest panorama el sector reclama amb caràcter d’urgència per tal de mantenir el servei a la comunitat: que de cara a demanar ajuts se’ns consideri un sector bàsic i estratègic, com reconeix la llei, afectat de ple per aquesta crisi sanitària del COVID19, ja que nosaltres hem de continuar treballant sense ingressos; suspendre de forma imminent el pagament d’impostos i cotitzacions de la Seguretat Social per a empreses i autònoms; agilitzar els tràmits dels ERTO per causa major, sense interpretacions ni restriccions, per tal de garantir uns serveis mínims; moratòria en el pagament de crèdits, sobretot en el retorn de capital; crèdits de bancs amb garanties públiques, agilitzar la tramitació i concessió i relaxar-ne els paràmetres de risc; ajuts a la reactivació de l’activitat per quan s’iniciï la recuperació; accelerar el pagament de subvencions concedides i campanyes publicitàries institucionals, i per aquest any, ampliar els imports dels ajuts; i agilitzar els tràmits per als ajuts estructurals del 2019 i obrir els de projectes.

Reclamem que les administracions tant Ajuntaments com Generalitat, Diputacions, Consells Comarcals i organismes públics, utilitzin els mitjans d’informació com a vehicle de comunicació i publicitat, incrementant les insercions que ajudin a pal·liar la manca i caiguda de publicitat privada. Això per altra banda, serà una prova del seu compromís. Perquè el benestar d’una democràcia de qualitat, es basa en el dret a la informació lliure i plural.

AMIC

Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació.


En suport a les persones autònomes o comerciants i treballadores afectades per l’aturada global

Degut a l’aturada de l’activitat d’aquests dies per causes alienes a la voluntat de les persones treballadores i sense una previsió a curt termini que faci imaginar que la situació reverteixi de forma ràpida, un grup de persones que comparteixen el fet de ser propietaris de locals o immobles en situació de lloguer ens hem proposat emprendre mesures per fer costat a les persones que ara ho necessiten.

Pensant sobretot en tots i totes aquells petits empresaris, botiguers i persones treballadores del poble que ara es veuen afectats pel confinament, creiem que és necessari protegir la base de l’economia pel benefici futur de tota la societat. Així doncs, hem començat els tràmits per exonerar de diferents maneres els lloguers dels locals i habitatges que ens competen de totes aquelles persones que s’han vist obligades a abaixar la persiana o que han estat privades de poder anar a treballar temporalment.

Fem una crida a unir-se a aquesta iniciativa a totes aquelles persones propietàries o tenidores d’immobles que vulguin començar a treballar per recuperar l’economia com més aviat millor. No ofegar amb deutes i obligar a tancar definitivament empreses o acomiadar treballadors és la millor base perquè una vegada superem aquesta crisi puguem remuntar més ràpidament.

És de justícia social que si hom és privat del treball no hagi de fer front a despeses extraordinàries només pel fet de no tenir propietats.

Ho fem de forma individual a causa de la inoperància dels governs, però creiem que ha de ser una lluita col·lectiva i global. És per aquest motiu que ho fem públic i notori. Esperem sumar esforços i poder seguir convivint i treballant plegats com fins ara, sense que això costi l’esfondrament de cap família. Si arribem a tot arreu assegurem el futur i la continuïtat d’aquesta societat tal i com la coneixem.

Junts arribarem més lluny.

Plataforma Solidària de Propietaris de Llagostera


Divendres, 20 Març 2020 08:23

Quedeu-vos a casa si us plau!

Publicat per
El meu nom és Enric Puertas, sóc nascut i resident (tot el temps que puc) a Llagostera. Sóc metge, oncòleg radioterapeuta i treballo a un gran hospital privat de Barcelona.

Us escric aquest missatge per transmetre la desolació i frustració que estem sentint el personal sanitari en aquests moments. Puc assegurar-vos que els grans hospitals de Barcelona (Vall d´Hebron, Hospital Clínic, Can Ruti (Germans Trias i Pujol) tenen les plantes plenes de malalts de COVID-19.

Algunes de les UCI´s (Unitats de Cures Intensives) d´aquests grans hospitals ja estan plenes. Ja s´estan derivant pacients amb COVID-19 als hospitals privats de Barcelona, per atendre a tots els pacients que es pugui. A les urgències del meu hospital estem atenent pràcticament només pacients amb COVID-19.

Tot i que a la majoria de les persones (80%) la infecció es lleu (3-4 dies de tos i febre), hi ha un percentatge de la població (20%) que necessitarà hospitalitzar-se. Un 5% dels pacients (o més, probablement) necessitarà ingressar a la UCI i un respirador (ventilació mecànica) per poder sobreviure.

Jo em pregunto… si a una gran ciutat com Barcelona, amb grans hospitals I UCI´s, aquesta malaltia ens ha col·lapsat en menys de 10 dies… què pot passar a Girona, amb molts menys recursos?

He vist moltes grips durant els anys que porto exercint, i us puc assegurar que això es més que una simple grip.

La situació va camí de ser tant o més greu que a Itàlia. Aquesta guerra contra el coronavirus es lluita en 2 fronts:

Un front es lluita als hospitals, intentarem que mori el menor número de persones possible.

L´altre front l´han de lluitar els ciutadans. ÉS MOLT IMPORTANT MANTENIR-SE A CASA, aïllats. És la única manera d´evitar que el virus continuï escampant-se!

Les estratègies que s´estan demostrant més efectives per disminuir la probabilitat d´infecció són la rentada de mans de forma freqüent, evitar tocar-se la cara i mantenir distància mínima d´1 metre amb altres persones.

No serviran de res tot els esforços als hospitals (i ambulatoris) si la gent no fa la seva part. I això passa per parar-ho tot, i confinar-nos a casa de forma estricta (seguint les recomanacions de la Generalitat).

Si anem al supermercat és fonamental mantenir la distància d´1’5 metres amb altres persones, inclòs quan s´està fent cua. Es tracta de sortir el mínim possible de casa, amb 1 o 2 cops a la setmana per comprar ha de ser suficient.

No s´han de veure imatges d´avis sortint a passejar o anant al parc. Són la població més fràgil. Protegiu-vos tots al màxim. No deixeu que aquest virus s’escampi per Llagostera. De veritat que es contagia com la pólvora... i als mitjans de comunicació no s´està veient tota la realitat de la situació de col·lapse que ja s´està vivint als hospitals.

Cada vegada que algú em pregunta: Quant durarà això? Jo li dic que la duració depèn dels ciutadans. Si ho fem igual de bé que a la Xina, podríem aconseguir frenar-ho en un mes i mig…

Sortiu el mínim possible i protegiu als grans: pares, avis, tiets…, tots I tothom! Molta força per aquestes pròximes setmanes perquè el pitjor sembla que encara estar per venir (Hi ha gent que no està fent bé el confinament i això implicarà augment de casos en els pròxims dies). Recordeu: Si cadascú fa la seva petita part, podeu aconseguir que a Girona la situació no arribi al nivell que estem vivint per aquí.

Enric Puertas. 19 de març de 2020


Dilluns, 06 Gener 2020 10:36

Operació caramel

Publicat per

Aliment fruïtiu format per pasta de sucre, glucosa i altres ingredients concentrats mitjançant calor que en refredar-se s'endureixen sense cristal·litzar. Aquesta és una de les definicions que recull el diccionari de llegua catalana per definir els caramels. N'hi ha de tots gustos i colors, de tous i durs, de naturals i d’artificials, de dolços i d’amargs i pel que sembla, també n’hi ha que poden contenir traces de metalls preciosos, o d’alguna substància addictiva, que ajudaria a entendre les ànsies ferotges d’alguns per aconseguir-los a qualsevol preu.

Durant la cavalcada dels Reis d’ahir a Llagostera, vaig veure espentes, envestides, estrebades i mirades amenaçadores d’ulls envidriats, amb l’objectiu d’omplir bosses i butxaques de caramels. Fins i tot vaig veure genolls pelats i mans trepitjades sobre l’asfalt com si de monedes d’or es tractés. Espero que els energúmens caçadors i devoradors de caramels avui s’empatxin, se’ls hi esquerdi algun queixal i que l’any vinent s’hagin rehabilitat de la seva llastimosa conducta posseïda pel dimoni.

Visca els Tres Reis!

M’agradaria donar les gràcies a tota la gent de Llagostera, a les que coneixen en Pau i també a les que no.

Dir-vos a tots que m’ha arribat al vostre suport i la vostra força.

Sou una gent generosa, entregada i molt i molt valenta, que us mobilitzeu per les coses que els hi passen als vostres veïns, d’una manera desinteressada.

Per tot plegat em sento molt orgullosa de ser de Llagostera i tenir-vos a tots com a veïns.

La gent que viu a un poble, fa que aquest sigui gran, per això sou tots tan grans de cor.

GRÀCIES LLAGOSTERA!

Pau Sánchez, el seu germà Eloi i la seva mare Mª Teresa Mur.

Dilluns, 04 Novembre 2019 07:58

Carta del regidor d'Hisenda David Parron

Publicat per

Ahir diumenge el Diari de Girona publicava una editorial amb el títol “Increments de taxes i impostos als ajuntaments” on quedava ben palesa la parcialitat i la manca d’objectivitat de la mateixa, a banda de fer ús del més pur sensacionalisme, barreja de ràbia i demagògia, més habitual de les tertúlies de Sálvame o d’alguns mítings, que del que s’espera d’un periodisme seriós i rigorós. Davant d’això em veig amb l’obligació de respondre públicament al diari, en els termes que es reprodueixen a continuació.

Com a un dels responsables de la puja d’impostos a un municipi gironí, concretament a Llagostera, em veig moralment obligat a contestar l’editorial de diumenge del DdG. Un espera d’un diari (tot i que cada vegada menys certament) que sigui objectiu o almenys, que tingui, ni que sigui en aparença, certa objectivitat. L’editorial tractava sobre la pujada d’impostos “perpetrada” pels ajuntaments, com si aparentment aquesta fos fruit d’un caprici pervers d’uns polítics malvats i insensibles envers els ciutadans. Faria bé qui escriu l’editorial d’informar-se de les pujades de les despeses a què han de fer front els ajuntaments abans de fer certes afirmacions gratuïtes. Faria bé també de, en comptes d’optar pel titular fàcil i sensacionalista, comprovar si aquestes puges van acompanyades de bonificacions per a les famílies amb un menor poder adquisitiu. Faria encara millor si, abans de dir frases pomposes com “El sector públic, començant pels polítics que governen les institucions, viu aliè a aquesta nova realitat social”, analitzessin el perquè de les puges d’impostos, en comptes de rendir-se a la demagògia barata. Podria parlar qui escriu l’editorial del finançament més que deficient que pateix el món local, mentre les administracions superiors fan propaganda de com li ajuden. Podria dir, per exemple, que bona part de la pujada de la taxa d’escombraries es deu a què l’Agència de Residus de Catalunya ha apujat un 14% el cànon per portar residus a l’abocador, que la Generalitat de Catalunya fa anys que no fa front al compromís de pagar el que li pertoca per cada alumne de la llar d’infants (i que no és poca cosa, 1.800 € per alumne), que la Generalitat de Catalunya no es fa càrrec de la seva obligació de control de la plaga de la vespa asiàtica i ho han d’assumir els ajuntaments, que, efectivament, l’Estat va decretar una puja de salaris del 2% per als treballadors públics per al 2020 (que pot esdevenir un 3% a partir de juliol), que la Generalitat de Catalunya sempre avalua a la baixa el grau de dependència dels residents dels geriàtrics municipals, aportant per tant molts menys recursos econòmics del que tocaria, entre molts altres greuges. Però no, en un exercici d’absoluta manca d’objectivitat, resulta molt més fàcil esbravar-se contra l’administració més dèbil, la local, la més propera al ciutadà, la que para els cops que haurien d’anar dirigits cap a altres administracions més llunyanes.

No demanem que es comparteixi la tasca que fem, però demanem almenys respecte i que no se’n faci populisme.

David Parron

Regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Llagostera


Pàgina 1 de 3

FACEBOOK