ELPOLLTV

Dij18042024

Back Estàs aquí:Inici L'ull de poll

L'ull de poll

#EMQUEDOACASA#ESCOLALACUSTÀRIA

Des dels primers moments de confinament, seguint sempre les directrius del Departament d’Educació, que han anat variant a mesura que passaven els dies i que de ben segur ho continuaran fent, des de l’Escola Lacustària hem anat preparant unes recomanacions d’activitats per a alumnes i famílies, que es poguessin realitzar a casa. S’ha intentat, i no està essent fàcil, que arribin a tothom i que cada família, voluntàriament, i amb les eines de què disposa, les pugui anar realitzant. En cap cas pretenem que tot plegat suposi una càrrega, sinó un ajut perquè els infants continuïn en contacte amb la seva escola.

El personal docent ha fet arribar vídeos per animar i donar confiança en aquests dies que estan essent complicats per a tothom. Ens oferim pel que necessitin i recomanem, sobretot, no angoixar-se pensant en el que els nostres infants “estan perdent”, sinó en tot el que la situació ens està ensenyant, quant a solidaritat, a humanitat, a donar valor a les rutines més quotidianes que trobem a faltar i que ben aviat tornarem a recuperar. Els aprenentatges no només es donen en l’àmbit acadèmic; el record del que estem vivint avui perdurarà tota la vida i n’aprendrem moltes coses que ens serviran, no en tingueu cap dubte, per millorar el món.

Equip directiu de l’Escola Lacustària


Dimecres, 25 Març 2020 11:00

La premsa de proximitat, un bé essencial en risc

Publicat per
Aquesta crisi sanitària sense precedents, en la que tots estem immersos, ens arriba en el pitjor moment. Els mitjans d’informació impresos i digitals, i en el nostre cas, la premsa de proximitat, que és el gran col·lectiu que representa l’AMIC amb 420 capçaleres, ve d’uns anys en què estem patint la transformació del nostre negoci, fent molts sacrificis, invertint en nous models, buscant respostes difícils a un futur incert.

No hi ha dubte que som un veritable servei públic a la ciutadania, a les nostres comunitats. Sempre hem dit que la nostra riquesa rau en la diversitat i la proximitat. Les ciutadanes i ciutadans necessiten saber, ara més que mai i les dades d’audiència així ho demostren, què passa a prop seu, amb informació contrastada, veraç i elaborada per professionals que saben fer la seva feina, i que coneixen de primera mà la realitat. Ho saben els ciutadans i ho saben els col·lectius, les entitats socials, esportives i culturals, ho sap el comerç i les empreses de serveis de proximitat, ho saben els Ajuntaments i les Institucions.

Però se’ns presenta un gran atzucac: som imprescindibles com a instrument perquè els ciutadanes i ciutadanes d’aquest país gaudeixin del dret de la informació, se sentin acompanyats i arrelats a una comunitat que no els deixa sols, que els hi explica el que passa. I nosaltres, tenim el deure i la obligació de no parar, de doblar els esforços com ho estem fent amb les nostres redaccions treballant des de casa, posant-nos al servei de les autoritats sanitàries, de les institucions i de les empreses de serveis.

Però per altra banda, l’economia, el motor que genera recursos, s’ha aturat i per nosaltres del tot. Els ingressos de publicitat que és del que vivim, han caigut dràsticament d’un dia per l’altre.

Davant d’aquest panorama el sector reclama amb caràcter d’urgència per tal de mantenir el servei a la comunitat: que de cara a demanar ajuts se’ns consideri un sector bàsic i estratègic, com reconeix la llei, afectat de ple per aquesta crisi sanitària del COVID19, ja que nosaltres hem de continuar treballant sense ingressos; suspendre de forma imminent el pagament d’impostos i cotitzacions de la Seguretat Social per a empreses i autònoms; agilitzar els tràmits dels ERTO per causa major, sense interpretacions ni restriccions, per tal de garantir uns serveis mínims; moratòria en el pagament de crèdits, sobretot en el retorn de capital; crèdits de bancs amb garanties públiques, agilitzar la tramitació i concessió i relaxar-ne els paràmetres de risc; ajuts a la reactivació de l’activitat per quan s’iniciï la recuperació; accelerar el pagament de subvencions concedides i campanyes publicitàries institucionals, i per aquest any, ampliar els imports dels ajuts; i agilitzar els tràmits per als ajuts estructurals del 2019 i obrir els de projectes.

Reclamem que les administracions tant Ajuntaments com Generalitat, Diputacions, Consells Comarcals i organismes públics, utilitzin els mitjans d’informació com a vehicle de comunicació i publicitat, incrementant les insercions que ajudin a pal·liar la manca i caiguda de publicitat privada. Això per altra banda, serà una prova del seu compromís. Perquè el benestar d’una democràcia de qualitat, es basa en el dret a la informació lliure i plural.

AMIC

Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació.


En suport a les persones autònomes o comerciants i treballadores afectades per l’aturada global

Degut a l’aturada de l’activitat d’aquests dies per causes alienes a la voluntat de les persones treballadores i sense una previsió a curt termini que faci imaginar que la situació reverteixi de forma ràpida, un grup de persones que comparteixen el fet de ser propietaris de locals o immobles en situació de lloguer ens hem proposat emprendre mesures per fer costat a les persones que ara ho necessiten.

Pensant sobretot en tots i totes aquells petits empresaris, botiguers i persones treballadores del poble que ara es veuen afectats pel confinament, creiem que és necessari protegir la base de l’economia pel benefici futur de tota la societat. Així doncs, hem començat els tràmits per exonerar de diferents maneres els lloguers dels locals i habitatges que ens competen de totes aquelles persones que s’han vist obligades a abaixar la persiana o que han estat privades de poder anar a treballar temporalment.

Fem una crida a unir-se a aquesta iniciativa a totes aquelles persones propietàries o tenidores d’immobles que vulguin començar a treballar per recuperar l’economia com més aviat millor. No ofegar amb deutes i obligar a tancar definitivament empreses o acomiadar treballadors és la millor base perquè una vegada superem aquesta crisi puguem remuntar més ràpidament.

És de justícia social que si hom és privat del treball no hagi de fer front a despeses extraordinàries només pel fet de no tenir propietats.

Ho fem de forma individual a causa de la inoperància dels governs, però creiem que ha de ser una lluita col·lectiva i global. És per aquest motiu que ho fem públic i notori. Esperem sumar esforços i poder seguir convivint i treballant plegats com fins ara, sense que això costi l’esfondrament de cap família. Si arribem a tot arreu assegurem el futur i la continuïtat d’aquesta societat tal i com la coneixem.

Junts arribarem més lluny.

Plataforma Solidària de Propietaris de Llagostera


Divendres, 20 Març 2020 08:23

Quedeu-vos a casa si us plau!

Publicat per
El meu nom és Enric Puertas, sóc nascut i resident (tot el temps que puc) a Llagostera. Sóc metge, oncòleg radioterapeuta i treballo a un gran hospital privat de Barcelona.

Us escric aquest missatge per transmetre la desolació i frustració que estem sentint el personal sanitari en aquests moments. Puc assegurar-vos que els grans hospitals de Barcelona (Vall d´Hebron, Hospital Clínic, Can Ruti (Germans Trias i Pujol) tenen les plantes plenes de malalts de COVID-19.

Algunes de les UCI´s (Unitats de Cures Intensives) d´aquests grans hospitals ja estan plenes. Ja s´estan derivant pacients amb COVID-19 als hospitals privats de Barcelona, per atendre a tots els pacients que es pugui. A les urgències del meu hospital estem atenent pràcticament només pacients amb COVID-19.

Tot i que a la majoria de les persones (80%) la infecció es lleu (3-4 dies de tos i febre), hi ha un percentatge de la població (20%) que necessitarà hospitalitzar-se. Un 5% dels pacients (o més, probablement) necessitarà ingressar a la UCI i un respirador (ventilació mecànica) per poder sobreviure.

Jo em pregunto… si a una gran ciutat com Barcelona, amb grans hospitals I UCI´s, aquesta malaltia ens ha col·lapsat en menys de 10 dies… què pot passar a Girona, amb molts menys recursos?

He vist moltes grips durant els anys que porto exercint, i us puc assegurar que això es més que una simple grip.

La situació va camí de ser tant o més greu que a Itàlia. Aquesta guerra contra el coronavirus es lluita en 2 fronts:

Un front es lluita als hospitals, intentarem que mori el menor número de persones possible.

L´altre front l´han de lluitar els ciutadans. ÉS MOLT IMPORTANT MANTENIR-SE A CASA, aïllats. És la única manera d´evitar que el virus continuï escampant-se!

Les estratègies que s´estan demostrant més efectives per disminuir la probabilitat d´infecció són la rentada de mans de forma freqüent, evitar tocar-se la cara i mantenir distància mínima d´1 metre amb altres persones.

No serviran de res tot els esforços als hospitals (i ambulatoris) si la gent no fa la seva part. I això passa per parar-ho tot, i confinar-nos a casa de forma estricta (seguint les recomanacions de la Generalitat).

Si anem al supermercat és fonamental mantenir la distància d´1’5 metres amb altres persones, inclòs quan s´està fent cua. Es tracta de sortir el mínim possible de casa, amb 1 o 2 cops a la setmana per comprar ha de ser suficient.

No s´han de veure imatges d´avis sortint a passejar o anant al parc. Són la població més fràgil. Protegiu-vos tots al màxim. No deixeu que aquest virus s’escampi per Llagostera. De veritat que es contagia com la pólvora... i als mitjans de comunicació no s´està veient tota la realitat de la situació de col·lapse que ja s´està vivint als hospitals.

Cada vegada que algú em pregunta: Quant durarà això? Jo li dic que la duració depèn dels ciutadans. Si ho fem igual de bé que a la Xina, podríem aconseguir frenar-ho en un mes i mig…

Sortiu el mínim possible i protegiu als grans: pares, avis, tiets…, tots I tothom! Molta força per aquestes pròximes setmanes perquè el pitjor sembla que encara estar per venir (Hi ha gent que no està fent bé el confinament i això implicarà augment de casos en els pròxims dies). Recordeu: Si cadascú fa la seva petita part, podeu aconseguir que a Girona la situació no arribi al nivell que estem vivint per aquí.

Enric Puertas. 19 de març de 2020


Dilluns, 06 Gener 2020 10:36

Operació caramel

Publicat per

Aliment fruïtiu format per pasta de sucre, glucosa i altres ingredients concentrats mitjançant calor que en refredar-se s'endureixen sense cristal·litzar. Aquesta és una de les definicions que recull el diccionari de llegua catalana per definir els caramels. N'hi ha de tots gustos i colors, de tous i durs, de naturals i d’artificials, de dolços i d’amargs i pel que sembla, també n’hi ha que poden contenir traces de metalls preciosos, o d’alguna substància addictiva, que ajudaria a entendre les ànsies ferotges d’alguns per aconseguir-los a qualsevol preu.

Durant la cavalcada dels Reis d’ahir a Llagostera, vaig veure espentes, envestides, estrebades i mirades amenaçadores d’ulls envidriats, amb l’objectiu d’omplir bosses i butxaques de caramels. Fins i tot vaig veure genolls pelats i mans trepitjades sobre l’asfalt com si de monedes d’or es tractés. Espero que els energúmens caçadors i devoradors de caramels avui s’empatxin, se’ls hi esquerdi algun queixal i que l’any vinent s’hagin rehabilitat de la seva llastimosa conducta posseïda pel dimoni.

Visca els Tres Reis!

M’agradaria donar les gràcies a tota la gent de Llagostera, a les que coneixen en Pau i també a les que no.

Dir-vos a tots que m’ha arribat al vostre suport i la vostra força.

Sou una gent generosa, entregada i molt i molt valenta, que us mobilitzeu per les coses que els hi passen als vostres veïns, d’una manera desinteressada.

Per tot plegat em sento molt orgullosa de ser de Llagostera i tenir-vos a tots com a veïns.

La gent que viu a un poble, fa que aquest sigui gran, per això sou tots tan grans de cor.

GRÀCIES LLAGOSTERA!

Pau Sánchez, el seu germà Eloi i la seva mare Mª Teresa Mur.

Dilluns, 04 Novembre 2019 07:58

Carta del regidor d'Hisenda David Parron

Publicat per

Ahir diumenge el Diari de Girona publicava una editorial amb el títol “Increments de taxes i impostos als ajuntaments” on quedava ben palesa la parcialitat i la manca d’objectivitat de la mateixa, a banda de fer ús del més pur sensacionalisme, barreja de ràbia i demagògia, més habitual de les tertúlies de Sálvame o d’alguns mítings, que del que s’espera d’un periodisme seriós i rigorós. Davant d’això em veig amb l’obligació de respondre públicament al diari, en els termes que es reprodueixen a continuació.

Com a un dels responsables de la puja d’impostos a un municipi gironí, concretament a Llagostera, em veig moralment obligat a contestar l’editorial de diumenge del DdG. Un espera d’un diari (tot i que cada vegada menys certament) que sigui objectiu o almenys, que tingui, ni que sigui en aparença, certa objectivitat. L’editorial tractava sobre la pujada d’impostos “perpetrada” pels ajuntaments, com si aparentment aquesta fos fruit d’un caprici pervers d’uns polítics malvats i insensibles envers els ciutadans. Faria bé qui escriu l’editorial d’informar-se de les pujades de les despeses a què han de fer front els ajuntaments abans de fer certes afirmacions gratuïtes. Faria bé també de, en comptes d’optar pel titular fàcil i sensacionalista, comprovar si aquestes puges van acompanyades de bonificacions per a les famílies amb un menor poder adquisitiu. Faria encara millor si, abans de dir frases pomposes com “El sector públic, començant pels polítics que governen les institucions, viu aliè a aquesta nova realitat social”, analitzessin el perquè de les puges d’impostos, en comptes de rendir-se a la demagògia barata. Podria parlar qui escriu l’editorial del finançament més que deficient que pateix el món local, mentre les administracions superiors fan propaganda de com li ajuden. Podria dir, per exemple, que bona part de la pujada de la taxa d’escombraries es deu a què l’Agència de Residus de Catalunya ha apujat un 14% el cànon per portar residus a l’abocador, que la Generalitat de Catalunya fa anys que no fa front al compromís de pagar el que li pertoca per cada alumne de la llar d’infants (i que no és poca cosa, 1.800 € per alumne), que la Generalitat de Catalunya no es fa càrrec de la seva obligació de control de la plaga de la vespa asiàtica i ho han d’assumir els ajuntaments, que, efectivament, l’Estat va decretar una puja de salaris del 2% per als treballadors públics per al 2020 (que pot esdevenir un 3% a partir de juliol), que la Generalitat de Catalunya sempre avalua a la baixa el grau de dependència dels residents dels geriàtrics municipals, aportant per tant molts menys recursos econòmics del que tocaria, entre molts altres greuges. Però no, en un exercici d’absoluta manca d’objectivitat, resulta molt més fàcil esbravar-se contra l’administració més dèbil, la local, la més propera al ciutadà, la que para els cops que haurien d’anar dirigits cap a altres administracions més llunyanes.

No demanem que es comparteixi la tasca que fem, però demanem almenys respecte i que no se’n faci populisme.

David Parron

Regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Llagostera


Dilluns, 21 Octubre 2019 22:56

Qui és en Pau?

Publicat per
En Pau és un dels joves detinguts durant els darrers dies que ha ingressat a presó preventiva sense fiança. En Pau és llagosterenc, però podria ser cassanec, guixolenc o riudellotenc... En Pau podria ser el teu fill, el teu germà, el teu xicot, el teu nebot, el teu nét, el teu cosí, el teu amic, el teu veí... En Pau, com tants altres joves i no tan joves, va sortir al carrer per manifestar-se i mostrar el seu desacord davant una realitat que supera la ficció. No sé si va atemptar contra l’autoritat, oferint resistència o tirant objectes com s’ha dit. Encara que fos així, no justifica el seu ingrés preventiu a presó.

Aquest dilluns el teatre Casino Llagosternc ha quedat petit per donar-li suport i rebutjar unes actuacions policials i judicials repressives que haurien de fer reflexionar a tothom. No cal ser independentista, ni tan sols d’esquerres. Només cal tenir sentiments i voler viure en una país normal, perquè en Pau, som tots.


Venim d'uns temps intensos a nivell de política municipal i, per a una formació jove, assembleària i plural com la nostra, han suposat la superació de diversos reptes ben ambiciosos: des del plantejament de la confluència entre la CUP i Alternativa per Llagostera fins a assolir la fita d'entrar amb força a l'Ajuntament. Aquest procés ha comportat mesos de molta feina, de la què en destaquem la redacció d'un programa transformador i exhaustiu per al poble i la realització d’una campanya electoral molt treballada. N'estem molt orgulloses, sobretot, perquè s'ha dut a terme d'una manera realment coral i oberta a tots els veïns i veïnes.

Amb l'ànim de mantenir la nostra aposta per la participació i la transparència vam considerar important fer una assemblea oberta per tenir en compte la voluntat del màxim nombre de persones a l'hora d'abordar les negociacions postelectorals. Ara, amb un govern municipal constituït recentment i del qual som part, és un bon moment per fer-vos partícips de les nostres impressions, compromisos i objectius per als propers mesos.

Les eleccions del passat 26 de maig van suposar un canvi notori en la configuració de l'Ajuntament: amb més forces polítiques presents al ple, totes allunyades de la majoria absoluta i amb una clara victòria de les esquerres compromeses amb un canvi a nivell municipal. A més, els resultats s'acompanyen d'un increment de la participació en 10 punts respecte les eleccions de l'any 2015. És una bona notícia, per bé que la xifra continua allunyada de la desitjable i això fa que l'abstenció segueixi sent una matèria a tenir en compte.

El període de negociacions per a la signatura de pactes postelectorals és sempre una època de nervis i presses, en què cada formació, lògicament, se sent amb la responsabilitat de fer valdre la força obtinguda. Això comporta la negociació de programes, repartiment de responsabilitats de govern, pactes pel funcionament del futur govern, pressions externes… moltes qüestions a afrontar en un temps menor a tres setmanes. Des de la CUP-Alternativa per Llagostera vam voler escoltar, valorar i agrair les propostes per a la conformació de govern de tots els grups amb qui vam tenir contacte. Tanmateix, el debat intern, així com l'assemblea oberta duta a terme, van marcar una línia clara que prioritzava un govern de canvi amb el qual poder desenvolupar polítiques transformadores. Una línia, cal dir-ho, coherent amb la nostra proposta i compromisos electorals. Això ens va permetre afrontar uns dies de diàleg intens amb ERC amb unes condicions i objectius clars. El fruit, com tots sabeu i malgrat les renúncies indispensables d’uns i altres, és un pacte de govern del què estem molt contentes. No obstant això i posant en valor el necessari hàbit de l’autocrítica, considerem que hi va haver una certa precipitació a l'hora de comunicar l'acord: ho vam fer ràpidament buscant la màxima transparència amb el poble i els altres partits, perdent —possiblement—una oportunitat per explicar millor la complexitat de l’acord aconseguit.

Així, el dissabte 15 de juny al migdia es va presentar el nou equip de govern format per 7 regidors: quatre per ERC (en Toni, la Sílvia, l'Eduard i la Glòria) i tres per la CUP-Alternativa (l'Enric, en David i l'Anna). Són un grup de persones amb diverses sensibilitats que, entre d’altres, comparteixen la responsabilitat de mantenir cohesionat el govern de canvi que han demanat 1.924 llagosterencs i llagosterenques; un govern que sigui molt més que el repartiment d'unes àrees d'acció entre partits i que desenvolupi una acció política radicalment compromesa amb la participació ciutadana i la transparència.

Tant ERC com la CUP-Alternativa apostem clarament per un govern coral, no cenyit en la figura de l’alcalde, i això s'ha dut a terme des del primer moment: una de les primeres decisions preses pel nou govern va ser acordar el traspàs del màxim de competències possibles a la Junta de Govern i al Ple com a ens per a la presa de decisions, en detriment dels Decrets d'Alcaldia. A més, s'ha pactat que s'obriran processos participatius per a la presa d'algunes decisions i ambdues formacions tenen la voluntat de retre comptes periòdicament amb els veïns i les veïnes de Llagostera.

L'experiència de les primeres setmanes al capdavant de l'Ajuntament és molt positiva. Ha començat una etapa d'adaptació, en què tothom va adquirint la responsabilitat de les àrees acordades, es va fent al nou càrrec i aprenent-ne les possibilitats i limitacions; i queden per davant uns mesos clau per a la redacció i aprovació del programa de govern. Amb aquest, explicitarem els compromisos programàtics que guiaran la seva acció, partint dels nostres programes electorals i l’acord aconseguit. A partir del setembre, i malgrat estar condicionats pel pressupost aprovat per l'anterior govern el que resta d’any, s'inicia el gruix d’un mandat que, n’estem convençudes, suposarà importants avenços a nivell social i democràtic per a Llagostera. La CUP-Alternativa treballarem, des de la institució i des del carrer, perquè sigui així. Amb el compromís de la feina diària i amb la mà estesa als grups de l’oposició i al conjunt de vilatans i vilatanes

Dissabte, 08 Juny 2019 16:31

32 indrets per visitar

Publicat per
Com l’albada que il·lumina la primavera, Llagostera en Flor ha tornat a posar color a la Festa Major de Llagostera. Racons, escales, places, façanes, patis i balcons, la majoria d’ells al nucli antic, formen part de la 29ena edició del Concurs-Exposició de Flors, Plantes i Aparadors. Són 32 indrets per visitar, sol o acompanyat. 32 indrets per aturar-s’hi, contemplar i deixar-se endur per la imaginació dels seus creadors on hi han participat particulars, empreses, escoles i entitats. Són 32 indrets per gaudir i compartir aquests dies de Festa Major.

Felicitats als organitzadors!