ELPOLLTV

Dij28032024

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

Llagostera ho té tot a punt per celebrar la XXI edició de la Fira del Bolet prevista pel proper 12 d'octubre. Un any més, el nucli antic del municipi s'omplirà d'activitats al voltant d'un Mercat del Bolet ambientat a principis del segle passat amb parades, demostracions d'oficis, la recreació d'un bosc, tallers exposicions i gastronomia relacionada amb el món del bolet.

Tot i que el gruix de les activitats tindrà lloc el dia 12, la programació s'iniciarà el dia 7 amb l'exitosa activitat de "Bolets en família" iniciada fa tres anys que inclou una caminada fins a la capella de Sant Llorenç, un esmorzar i els consells dels experts micòlegs per buscar i menjar bolets i una gimcana. Pel dia 11 hi ha previst el concurs de caçar bolets previst, un showcooking on les àvies i avis de Llagostera cuinaran en directe receptes boletaires tradicionals de la cuina llagosterenca i l'entrega de premis del concurs d'aparadors, el cistell de plata de la Unió de Botiguers i l'Ou de Reig 2023.

Campanya gastronòmica "La Cuina del Bolet"

Del 6 d'octubre al 29 d'octubre, l'Associació de Restaurants de Llagostera participa en la campanya gastronòmica de la Cuina del Bolet on un total de 7 restaurants ofereixen menús amb el Bolet com a principal ingredient.

Els restaurants que hi participen són: Els Tinars, Ca la Maria, Mas Roure, Can Cassoles, El Carril 9, Ca l'Artau i Cal Degollat. Els preus dels menús oscil·len entre els 29,50 i els 75 euros.

Premi Ou de Reig i concurs d'aparadors

Toni Guerrero, la Llibreria Sureda, la Comissió de Reis, l'Àngel Grabulosa, Jordi Soler i el tàndem Joan Sàbat i Narcís Amat són els nominats d'enguany a rebre el Premi Ou de Reig 2023. Amb aquest guardó honorífic, l'Ajuntament de Llagostera, mitjançant votació popular, reconeix anualment a personalitats, empreses o entitats que contribuït a la promoció i/o millora del municipi de Llagostera.

Pel que fa al concurs d'Aparadors de la Fira del Bolet, enguany els establiments que hi participen són: Joieria Català, Nova Barberia, Piscines Sant Feliu, Gestrònica, Paula Noell Fotografia, Comercial Casals i Farmàcia Soto & Gruart.

Sobre la Fira del Bolet

La Fira del Bolet està organitzada per l'Àrea de Llagostera Activa de l'Ajuntament, amb la col·laboració de bona part de les entitats del municipi, la Unió de Botiguers i l'Associació de Restaurants del municipi.

La Fira del Bolet de Llagostera és pionera a la zona i es recolza en la gran tradició boletaire arrelada durant segles en aquestes contrades entre els massissos de les Gavarres i l'Ardenya.

La Fira va néixer a Llagostera l'any 2003 amb la vocació d'instaurar-se com a fira anual per projectar el municipi i la comarca del Gironès cap a l'exterior. Aquest objectiu s'ha assolit amb els més de 15.000 visitants que cada any visiten la fira.

Podeu consultar la programació aquí.

Els ajuntaments admeten que hauran d'apujar taxes pel tancament de Solius i critiquen que la Generalitat es tanqui en banda i els vulgui fer pagar tots els costos postclausura (un manteniment que per llei es fixa en 30 anys). El president del consorci i alcalde de Llagostera, Narcís Llinàs, calcula que de mitjana l'augment de taxes serà del 25%, tot i que podria pujar més en alguns municipis. En una reunió del consorci, els alcaldes han reclamat a l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) accelerar la nova autorització ambiental per a la planta de compostatge, que va tancar fa pocs dies. Voldrien que s'enllestís abans de finals d'any, però la Generalitat parla de sis mesos. Els opositors de Solius, això sí, ja han anunciat que la recorreran.

Primera reunió del Consorci de Solius després que la planta de compostatge del complex s'hagi tancat -obeint la sentència del TSJC- i les instal·lacions de l'antic abocador, ara, només funcionin com a punt de transferència. La trobada s'ha fet a l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà). Hi han pres part alcaldes o regidors dels pobles que formen la mancomunitat -també hi ha Calonge, Llagostera, Sant Feliu i Platja d'Aro- i el director de l'Àrea d'Infraestructures de l'ARC, Josep Simó.

Durant les dues hores llargues que ha durat la reunió, però, les postures d'uns i altres no s'han mogut. "Som allà mateix on ens trobàvem, no hem avançat", explica el president del consorci. Les discrepàncies, novament, es troben amb qui ha de fer-se càrrec dels costos: no només dels de la transferència de les deixalles i l'orgànica (de moment, aquesta fracció s'amuntega a Solius i aviat s'enviarà a Hostalets de Pierola) sinó també, i sobretot, de les despeses de manteniment de l'antic abocador.

L'Agència de Residus estudiarà si, via aportació al consorci, aquest 2023 assumeix el sobrecost que suposa enviar les escombraries a Vacarisses i l'orgànica a l'Anoia. Però els ajuntaments ja admeten que, de cara a l'any vinent, tocarà apujar taxes. D'entrada, Narcís Llinàs calcula que l'increment, de mitjana, es mourà en un percentatge d'entre el 20 i el 25% (tot i que en alguns municipis podria ser més elevat, perquè també anirà en funció del percentatge de reciclatge).

Però sobretot, allò que més critiquen els ajuntaments és que la Generalitat es tanqui en banda i no vulgui assumir els costos postclausura de Solius. Unes quantitats que pugen a més d'1 MEUR anuals i que, en global, sobrepassaran els 30 (perquè per llei, el manteniment de l'antic abocador s'ha de fer durant tres dècades). "Estem preocupadíssims; ells només s'han compromès a pagar el tancament, però amb la postclausura, que és el que més diners puja, ens diuen que no els correspon", critica l'alcalde de Llagostera.

Narcís Llinàs explica que l'ARC vol que els ajuntaments repercuteixin el manteniment "a la taxa d'escombraries" i ja avança quina serà la postura dels municipis. "Batallarem perquè la Generalitat també se'n faci càrrec", explica el president, recordant que precisament l'Agència de Residus té el 50% de presència al consorci. I ja avança que, si la resposta continua essent negativa, no descarten explorar la via judicial.

L'autorització, en mig any

A Solius, ara per ara, les deixalles que hi entren tan sols hi estan de pas. Però des del consorci ja s'està tramitant la nova autorització ambiental, que per una banda ha de permetre gestionar la postclausura de l'abocador i, per l'altra, reobrir la planta de compostatge (amb l'objectiu que es pugui modernitzar per continuar tractant la fracció orgànica).

Conscients que cada dia que passa els costos s'incrementen -Hostalets de Pierola és a 127 quilòmetres- els alcaldes han reclamat a l'ARC que acceleri els tràmits, amb l'objectiu que la nova autorització estigui llesta a finals d'aquest 2023 o a principis del 2024. "Des de l'Agència, però, ens parlen d'un termini de mig any", explica el president del consorci. Els opositors, en contra

I entremig de tot plegat, la plataforma Salvem Solius rebutja que el complex es faci servir com a planta de transferència i ja ha anunciat que impugnarà la nova autorització ambiental. Si cal, portant de nou l'afer als tribunals.

"S'ha de posar fi a tota activitat del complex i trobar un emplaçament alternatiu, perquè l'actual té un alt valor ambiental que és incompatible amb una activitat de gestió de residus, i perquè això impedirà resoldre el problema de males olors que pateixen els veïns", recull la plataforma en un comunicat.

L'actual president del consorci admet que "la gestió" de Solius "es podria haver fet millor", però també creu que ara "no és el moment de discutir sinó de buscar solucions". "Sí que sabem, però, que la plataforma es posarà en contra de tot allò que fem", concreta Llinàs.

Per la seva banda, el director de l'Àrea d'Infraestructures de l'ARC, que no es mulla a l'hora de parlar de costos, assegura que el compromís del Govern és tirar endavant "la nova autorització administrativa amb celeritat". Simó ja avança, a més, que la tramitació corregirà les deficiències de l'anterior. "Cadascú està en el seu dret d'al·legar-la, però no tenim cap mena de dubte que l'autorització es farà en tota regla", conclou, en referència a Salvem Solius.

Amb la voluntat de donar a conèixer els serveis i les línies d’actuació del nou govern de l’Ajuntament de Llagostera, l’alcalde Narcís Llinàs i el regidor de Llagostera Activa, Àlex Maqueda, han iniciat aquesta setmana una ronda de visites per entrevistar-se amb els responsables de les principals empreses del municipi.

Aquestes trobades també han de servir per conèixer de primera mà les inquietuds i necessitats empresarials i d’ocupació i completar el cens d’empreses que s’està duent a terme des de l’Àrea de Promoció Econòmica així com potenciar-ne la seva coneixença i relació amb d’altres agents del territori.

La primera de les visites ha tingut lloc aquest dimarts al migdia a l’empresa Can Companyó Cat, S.L. (CCCat), una empresa familiar que combina la tradició dels treballs del camp amb les noves tecnologies per obtenir un oli d'oliva verge extra de gran qualitat. Fibra òptica

Bona part d’aquestes empreses estan ubicades a l’extra radi del nucli urbà o fora del polígon industrial i tenen limitat als serveis de telecomunicacions, com ara la fibra òptica. En aquest sentit l’Ajuntament de Llagostera està treballant per poder fer arribar aquest servei a aquestes empreses i disseminats del municipi mitjançant un acord amb empreses operadores, tal com s’ha fet recentment a Riudellots de la Selva.

Llagostera Activa és un servei de promoció de l’activitat econòmica del municipi que gira al voltant de temàtiques complementàries com ara l’ocupació, la intermediació laboral, la formació, la creació i dinamització d’empreses, les fires i mercats, el turisme i el comerç.

Els Mossos denunciaran els organitzadors d'una 'rave' il·legal en un espai protegit de Llagostera amb més de 500 persones per abocament de deixalles a la zona. Els Mossos van tenir coneixement de la festa l'1 d'octubre i es van personar a la zona, un espai proper a Can Cabanyes de Montagut, popularment conegut com a "4 parets". L'indret es troba dins del Pla d’Espais d’Interès Natural PEIN les Cadiretes i dins la Xarxa Natura 2000. Els agents van localitzar-hi uns 400 vehicles que dificultaven el pas per una pista forestal. En aquest moment no van poder identificar les organitzadors per falta de col·laboració, la gent estava en actitud festiva sota els efectes de l'alcohol i les drogues i per evitar un problema d'ordre públic.

L'endemà, agents de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) es van personar al lloc per fer les comprovacions i veure'n l'afectació. A la zona, hi van localitzar diverses bosses d'escombraries industrials amb llaunes i plàstics, diversos palets de plàstics apilats, fustes, llaunes, bidons de plàstic, entre d'altres. Algunes de les bosses, a més, estaven penjades en alzines.

A tocar de l'espai afectat, van trobar quatre vehicles amb tot el material necessari per l’organització de la festa. Entre els objectes, hi havia neveres, transpalets, generadors elèctrics i altaveus de grans dimensions.

Els agents van poder identificar tres homes de 26, 30 i 33 anys. La URMA denunciarà les organitzadors per l'abocament i s'obriran diligències davant del Departament de Jocs i Espectacles.

La festa es va fer sense cap permís del propietari de la finca. Tampoc en tenia autorització de l'Ajuntament ni de cap administració competent.


L’operadora Adamo Telecom ha llençat una nova oferta de fibra i mòbil. Consisteix en un paquet de fibra 1.000 Mb amb mòbil 50 GB i tres mesos de TV Total gratuïts per 15 euros al mes durant 9 mesos. Amb aquesta oferta es pot estalviar 300€ l’any.

A més, si indiqueu el codi “ASOC” obtindreu un xec regal d’Amazon valorat en 25€.

Si teniu algun dubte, podeu trucar al 972 830 770.

I en aquest enllaç podeu omplir el formulari per contractar el pack.

Aquesta promoció compta amb la col·laboració de El Poll TV i Informàtica Llagostera.

S’aprova la moció de Tècnics en Lluita, proposada per la CUP-Alternativa, amb els altres vots a favor d’ERC, PSC i amb l’abstenció de Junts

El ple de setembre va comptar amb una moció per “donar suport a un sistema de salut pública de qualitat”, promoguda pel col·lectiu Tècnics en Lluita (un representant del qual va ser l’encarregat d’exposar-la), per tal de donar suport a la proposició de llei que pretén que el Govern de la Generalitat internalitzi el servei de transport sanitari urgent i no urgent, actualment gestionat pel sector privat.

Segons la moció, de les més de 1.300 ambulàncies que operen a Catalunya, més del 90% són gestionades per empreses multinacionals (la majoria estrangeres) que, com qualsevol empresa privada, prioritzen el guany de beneficis per davant del benestar de pacients/usuaris, dels drets dels treballadors i de l’excel·lència en els serveis pels quals són contractats. Així mateix, es recalquen nombrosos incompliments dels requisits establerts per concurs i un nul control per part de l’administració que, alhora, es veu abocada sovint a injeccions extra de diners.

La moció també detalla les circumstàncies del servei actual en matèria de transport sanitari, amb especial èmfasi en Llagostera i la seva zona. En destaquen les dades (proporcionades pel SEM) que només un 23,7% dels casos el temps de resposta és inferior a 10 minuts en alertes de prioritat 0 (les més greus), o el fet que pacients de diàlisi, per exemple, es vegin obligats perpètuament a fer rutes interminables per accedir al centre hospitalari o a esperar llargues hores perquè un vehicle els torni a casa.

Pel que fa als acords i a banda del suport a la internalització, el text aprovat també compromet l’Ajuntament a instar el Departament de Salut a augmentar la quantitat de vehicles sanitaris, així com a augmentar les sancions per incompliments a les empreses responsables.

Des de Junts, Adrià Guinó va justificar l’abstenció explicant que, com han defensat en relació a altres serveis, no consideren que la gestió pública hagi de ser necessàriament millor que a través de l’empresa privada. Jordi Casas (CUP-Alternativa) va respondre-hi defensant que, només tenint en compte el control i el marge de benefici de les empreses, aquest és un clar exemple de la importància que els serveis bàsics s’ofereixin des del sector públic sempre que sigui viable (com, a parer seu, és clar en el cas del Govern).

Podeu llegir la moció sencera aquí.

Dilluns, 02 Octubre 2023 07:53

Commemoració de l'1 d'octubre

Publicat per
Amb la lectura de diversos manifestos per part de les partits polítics i entitats independentistes aquest diumenge s’ha commemorat l’1 d’octubre del 2017. L’acte ha tingut lloc al Parc de l’U d’octubre sota un radiant Sol i l’acompanyament musical d'Anna Pérez i Cristian Salguera.
Dilluns, 02 Octubre 2023 07:48

Homenatge a Isabel Vila

Publicat per
Prop d’un centenar de persones han participat aquest diumenge en la XXIV Caminada Memorial Isabel Vila. Amb aquesta caminada els municipis de Llagostera, Calonge i la Bisbal, reten homenatge cada any a Isabel Vila, considerada la primera sindicalista catalana coneguda per la seva lluita social i laboral on va reivindicar les cinc hores en la jornada de treball infantil.

Isabel Vila també va prendre part el 6 d’octubre de 1869 en el Foc de la Bisbal, la revolta per defensar la República Democràtica Federal contra el governador militar de Girona, per la qual cosa va haver de travessar les Gavarres amb un nombrós grup de republicans des de Llagostera. Els participants han sortit en columnes de caminants des de Llagostera, la Bisbal i Calonge fins trobar-se entre el Puig d'Aiguabona i el de la Gavarra. Allà s’ha cantat la popular cançó dedicada a Isabel Vila i tocat una sardana. Enguany s’ha fet un recordatori a Josep Saguer, un dels promotors de la caminada que recentment ens ha deixat.

Dilluns, 02 Octubre 2023 07:46

Llagostera celebra la Festa de la Gent Gran

Publicat per
Un total de 468 persones de més de 65 anys han assistit aquest diumenge a la Festa de la Gent Gran que anualment organitza l’Ajuntament de Llagostera. L’alcalde, Narcís Llinàs, i el president de la Llar de jubilats, Fermí Santamaria, han fet un agraïment als cuiners i al grup de voluntaris sense els quals no seria possible aquest esdeveniment. Les activitats s’han iniciat a l'església parroquial amb una missa solemne i han seguit a l’edifici polivalent amb un dinar i ball. Tots els assistents han rebut un obsequi que han repartit l’hereu i la pubilla del municipi.

L’Ajuntament de Llagostera ha iniciat les obres de millora i ampliació de l’edifici destinat a les oficines de l’àrea de Medi ambient que se situa a la deixalleria municipal. Aquestes obres, que s’executaran en un termini de 5 mesos, tenen un pressupost de 139.442,71 € més IVA.

Aquesta obra preveu la construcció d’un nou cos d’oficines de 60 m2 i que estarà connectat amb l’actual edifici a través d’un porxo tancat que farà les funcions de vestíbul. “La reforma que s’ha iniciat avui és necessària pels treballadors i pel municipi, ja que es disposarà d’un espai adaptat a les necessitats de treball i volum de feina”. Quan finalitzi l’obra, les noves oficines de medi ambient tindran quatre espais de treball, una sala de reunions i un bany propi.

Aquesta reforma millorarà les actuals oficines destinades al personal de Medi Ambient del municipi, on actualment hi treballen entre 3 i 4 tècnics i ho fan en una superfície útil de 20 m2, compartint espais amb la resta de treballadors de la deixalleria.

Aposta per les energies renovables

A banda de la millora de les instal·lacions, l’Ajuntament ha previst la instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum per a les noves oficines de Medi Ambient. Una aposta per tenir una energia neta i ecològica i, alhora, reduir costos. En aquest sentit, l’alcalde del municipi ha destacat l’aposta de Llagostera per anar transformant els espais municipals en espais més sostenibles i destaca que l’energia fotovoltaica és una de les prioritats en aquest sentit.

La Biblioteca del municipi va ser un dels primers espais municipal on es va ubicar una instal·lació fotovoltaica d’autoconsum, concretament el 2019 s’hi van instal·lar 44 plaques solars que proporcionen energia elèctrica a una part de l’equipament municipal. L’any 2022, es van instal·lar a les dues llars d’infants municipals de Llagostera plaques fotovoltaiques d’autoconsum per subministrar energia a les seves instal·lacions.