ELPOLLTV

Div02122022

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

La segona intervenció arqueològica al Castell de Montagut de Llagostera ha posat al descobert una escala molt ben conservada que donaria accés exterior a la torre principal i a una de les habitacions de la fortalesa.

La troballa ha estat posada en coneixement dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura que s’han desplaçat aquest migdia per veure in situ els treballs, impulsats per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Llagostera i executats Atri Cultura i Patrimoni, empresa especialitzada en patrimoni cultural, arqueologia i història dirigida per l'arqueòleg Joan Llinàs.

Llinàs ha explicat que aquestes escales exteriors molt probablement van ser construïdes posteriorment al voltant de la torre medieval de base circular del segle IX o X i que va donar origen al castell.

Amb aquestes dues intervencions arqueològiques es pretén descobrir i documentar les diferents estructures del castell per, posteriorment, dur a terme les diferents accions necessàries que portin a la consolidació i restauració del jaciment, amb especial interès a aquelles zones que requereixin una actuació urgent.

Actualment, el castell de Montagut, ubicat en terrenys de propietat privada s'hi pot apreciar una torre de planta circular, d'uns cinc metres de diàmetre ubicada en el punt més alt de la muntanya, i un tram de muralla espitllerada, d'una longitud d'uns 14 metres, que també s’està desenterrant.

Les actuacions estan finançades per l’Ajuntament de Llagostera i es preveu aconseguir el suport econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per poder seguir amb els treballs, tal i com ha explicat el regidor de Cultura, Enric Ramionet.

Avui, el director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura, Josep Calatayud, acompanyat dels tècnics del departament han visitat el castell.

Dimecres, 15 Juny 2022 07:02

Els Implicats Llagostera mobilitzen 150 persones

Publicat per
Unes 150 persones han participat aquest cap de setmana a la caminada i botifarrada solidària organitzada pels Implicats Llagostera. Tots els beneficis aniran destinats a la Fundació Oncolliga Girona i Lluito per tu, properament s’informarà de la recaptació.

Els Implicats participaran a la Oncotrail prevista pel primer cap de setmana d’octubre. L'Oncotrail és una cursa per equips de 100 km organitzada per la Fundació Oncolliga Girona conjuntament amb l'Agrupació Excursionista Palafrugell i el Club Atlètic Palafrugell i que té com a objectiu recaptar fons per millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer.

Dimecres, 15 Juny 2022 06:33

Ruth Vert recull el Premi Mestres 68

Publicat per
La mestra llagosterenca Ruth Vert i Moll ha rebut el premi Personal de la la vint-i-cinquena edició dels premis Mestres 68. L'acte de lliurament ha tingut lloc aquest divensres a la sala d'Actes de la Facultat d'Educació de la Universitat de Girona.

L’objectiu principal dels guardons és deixar constància històrica, dins la pedagogia catalana, dels excel·lents professionals del nostre país.

Els premis organitzats per l’associació Mestres 68 reconeixen les pràctiques col·lectives i individuals a favor de l’educació. Els guardons es lliuren a partir de propostes presentades per qualsevol col·lectiu o entitat justificant els mèrits pedagògics de la persona o entitat que es proposa i en cap cas els candidats en són coneixedors. Enguany també han estat guardonats l’associació Cedre, amb el Premi Institucional, per la seva educació «transversal, inclusiva i de transformació social» i l’informatiu Info K de TV3, amb el Premi Nacional, pel «rigor, coherència i compromís professional per donar a conèixer la realitat de la vida». Finalment es va fer una menció honorífica a títol pòstum a Domènec Fita i Molat.

Recentment ha finalitzat la senyalització de les empreses ubicades al polígon de Llagostera. Per fer-ho s'han instal·lat dos tòtems informatius: un al principi del carrer Indústria i l'altre a zona verda del carrer Garbí. Ambdós indiquen el posicionament de les empreses mitjançant un plànol amb una relació numèrica. D'aquesta manera, s'aconsegueix facilitar als ciutadans i transportistes la seva localització. En aquest sentit, es mostren les dades d'interès com telèfons o correus de contacte i la direcció de cada empresa. També compten amb un codi QR que, un cop escanejat, redirigeix al lloc web o xarxes socials de cada una de les empreses.

"Aquesta actuació va sorgir del Consell de Promoció Econòmica impulsat per Llagostera Activa després de recollir les propostes i inquietuds dels representants de les empreses ubicades a la zona industrial", tal i com ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Eduard Diaz.

La llagosterenca Laia Bragulat ha quedat campiona de Catalunya de BTT en la categoria principiants femenina (nascuts el 2012 i 2013) de la cursa celebrada a Altafulla aquest cap de setmana.

Amb aquest resultat, Laia Bragulat tanca una bona temporada, ja que també es va emportar el primer lloc en el Campionat de Catalunya de ciclomotors de la cursa celebrada a la Seu d’Urgell.

Divendres, 10 Juny 2022 14:15

Primer ensurt de la temporada d'incendis

Publicat per
La ràpida actuació dels Bombers i l’ADF ha permès controlar i apagar de seguida el foc agrícola que s’ha declarat aquest migdia al Pla de Panedes. El foc ha afectat uns 600m2 de camps i part d’una plantació de noguers de Ca n'Alou. El foc ha aixecat una gran columna de fum visible des de varis quilòmetres. Fins al lloc de l’incendi s’hi ha desplaçat fins a 7 dotacions dels bombers i 3 de les ADF’s així com la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. També s’hi ha desplaçat l’alcalde de Llagostera, Antoni Navarro, i el regidor de Promoció Econòmica, Eduard Diaz.

L'Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Gironès estrena la temporada d'estiu amb una nova edició de la guia turística "Descobreix el Gironès" per a 2022 i 2023. Llagostera, juntament amb altres municipis com Madremanya o Flaçà, apareixen com a conjunts medievals molt atractius pels visitants i turistes d'altres indrets. La guia recull informació sobre el patrimoni cultural i natural, rutes, museus, suggeriments de l'oferta d'oci i restauració, allotjaments i esdeveniments.

Sobre Llagostera, la guia comença repassant els seus orígens: "A Llagostera, encimbellada dalt d'un turó al sud de la capital, van caldre dos recintes concèntrics per poder emmurallar-la, i es convertí en una plaça forta que dominava el pas d'antics camins."

A continuació, subratlla la importància del seu patrimoni natural, ja que compta amb el Puig de les Cadiretes des d'on es pot veure gran part del Gironès i la Selva. A més, hi ha un mapa on s'especifica el pas de la Ruta del Carrilet de les Vies Verdes de Girona per recórrer en bicicleta o a peu.

Pel que fa a l'art i a la cultura, s'hi pot trobar informació sobre el Museu Emili Vilà, el qual està situat a la Casa Franquesa de Llagostera, un edifici catalogat del segle XIX fundat pel mateix pintor Emili Vilà i Gorgoll. També adjunta una llistat de la millor oferta gastronòmica del municipi i apunta les festivitats més importants: la fira del batre, la fira del bolet o el festival espurnes.

En aqueta nova edició de la guia, que es renova cada dos anys aproximadament, s'han incorporat algunes actualitzacions de contingut i també noves recomanacions d'allotjaments i empreses turístiques, però manté a grans trets la mateixa estructura i estil que l'edició anterior. Un disseny senzill i agradable, que combina les fotografia i il·lustració amb un contingut elaborat i de qualitat i un llenguatge amè i proper al visitant.

La publicació està disponible en quatre idiomes – català, castellà, anglès i francès – repartits en dos models bilingües, un en català i francès i l'altre en castellà i anglès, i es podrà trobar tant a l'Oficina comarcal de Turisme Punt de Benvinguda Girona Gironès (C/ Berenguer Carnicer nº 3 a Girona), com a la resta d'oficines de turisme de la comarca. A més, també estarà disponible a www.turismegirones.cat on l'usuari la podrà descarregar en format digital.

L'articulista Joan Ventura ha publicat al Punt Avui un article titulat "No anem pas bé" sobre el pregó de la Festa Major de Llagostera del passat 3 de juny. El periodista reflexiona sobre la globalització del comerç i les dificultats dels botiguers locals. 

El podeu llegir sencer en aquest enllaç.

Nova plantació de marihuana intervinguda a Llagostera. La Guàrdia Civil ha localitzat 700 plantes en una finca de Llagostera dedicada al cànem industrial suposadament per a ús mèdic, però que no disposava de la corresponent autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, segons fons policials.

La troballa va tenir lloc el passat 1 de juny en un antic garden center de Llagostera i s'investiga els dos responsables de l'explotació agrícola per un possible delicte de cultiu i tràfic de drogues.

L'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Llagostera ha iniciat aquest mes de juny la segona intervenció arqueològica al Castell de Montagut. Si en la primera intervenció de l'any passat es actuar en la torre de planta circular, en aquesta ocasió s'excavarà l'habitació situada al peu de la torre.

Els objectius de la intervenció són descobrir i documentar les diferents estructures del castell per, posteriorment, dur a terme les diferents accions necessàries que portin a la consolidació i restauració del jaciment, amb especial interès a aquelles zones que requereixin una actuació urgent.

Actualment, el castell de Montagut es troba en estat d'abandó i s'hi pot apreciar una torre de planta circular, d'uns cinc metres de diàmetre i una alçada màxima de dos metres, ubicada en el punt més alt de la muntanya, i un tram de muralla espitllerada, d'una longitud d'uns 14 metres.

Les actuacions s'han encarregat a Atri Cultura i Patrimoni, empresa especialitzada en patrimoni cultural, arqueologia i història dirigida per l'arqueòleg Joan Llinàs.

En el marc de la programació de la Festa Major de Llagostera s'han organitzat dues visites guiades que han permès veure l'evolució i el treball de l'equip d'arqueòlegs.