ELPOLLTV

Div20052022

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

El Grup Excursionista Bell-Matí ha celebrat aquest diumenge la XXIV Caminada per camins i corriols. Enguany ha coincidit amb les visites guiades al Castell de Montagut i el Santuari de Sant Grau organitzades per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Llagostera. Hi han participat unan cinquantena de persones.
Una setantena de persones han participat aquest diumenge a la visita guiada al Castell de Montagut, situat entre Llagostera i Tossa de Mar. El castell de Montagut és una construcció defensiva amb una torre circular del s. IX-X i una habitació posterior, possiblement del s. XII. La recent excavació i consolidació de la torre, per part de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Llagostera, es sumen a l'atractiu tradicional del seu espectacular emplaçament. La visita ha anat a càrrec de l'arxivera municipal, Marta Albà. Posteriorment S’ha fet una visita al Santuari de Sant Grau guiada per David Moré, arxiver de Tossa de Mar, i Mario Zuchitello, autors del llibre "El santuari de Sant Grau de Vallpresona (Tossa). Més de sis-cents anys de talaia espiritual i social de la comarca", publicat l'any passat. La primera ermita dedicada a Sant Grau data del 1408, l'arribada de relíquies del Sant Grau des d'Orlach (aurillac) el 1453 fa créixer la petita ermita que es converteix en un lloc de peregrinació. L'aspecte actual del santuari es deu a la reforma finançada pel tossenc Grau Rodés Moré el 1882.

La sortida ha finalitzat amb un dinar.

Aquets migdia s’ha formalitzat la signatura del conveni de col·laboració entre les policies locals de Caldes de Malavella, Cassà de la Selva i Llagostera. L’acte ha tingut lloc a l’Ajuntament de Cassà de la Selva on hi han participat els alcaldes dels tres municipis, així com els caps de les policies locals i diversos agents.

A l’acte també hi ha assistit el director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Jordi Martinoy, el subdelegat del Govern de l'Estat a Girona, Albert Bramon i diversos comandaments del cos dels Mossos d’Esquadra.

L’acord inclou un pla de treball conjunt, la compra unificada de material així com un pla de formació conjunta i continuada que permetrà enfortir la relació entre el personal de les tres poblacions i compartir els coneixements i experiències.

Es preveu un catàleg de punts estratègics repartits pels tres municipis per fer controls de seguretat i de trànsit, així com un catàleg de situacions de risc o d’emergència que permetrà reforçar les actuacions amb el personal dels altres dos municipis sempre que sigui necessari.

Divendres, 01 abril 2022 09:10

Tanca el Festival Arrima't amb una valoració positiva

Publicat per

El Festival de Poesia Arrima't de Llagostera tanca amb una valoració positiva i amb una gran afluència de públic als espectacles i a les activitats.

Aquesta segona edició ha tingut lloc del 18 al 30 de març i ha comptat amb 15 activitats de tota mena. Des de recitals a espectacles familiars, passant per tallers i exposicions.

Tal com apunta el regidor de cultura, Enric Ramionat, "l'Arrima't ha crescut, s'ha consolidat, ha guanyat públic nou i s'ha apropat de manera transversal, popular i plural a tota la gent", i afegeix "continuarem treballant en aquesta línia perquè acabi essent un dels esdeveniments culturals imprescindibles a les comarques gironines".

Encara es pot visitar l'exposició "Arrels del Traç" fins al 17 d'abril a la Sala Can Roure.

Toni Sánchez, el conserge de l’Escola Puig de les Cadiretes, s’ha jubilat. Avui la direcció del centre de primària i l’Ajuntament li han fet un homenatge pels seus anys de dedicació, des del 2009 fins a la seva jubilació. La directora de l’escola, Nuri Solà, ha destacat el perfil professional de Sánchez “mostrant un grau d’implicació molt més enllà de les funcions atribuïdes, esdevenint un pilar fonamental en la transformació digital del centre. En aquest mateix sentit, l’alcalde de Llagostera, ha destacat el seu perfil “atípic” trobant sempre solucions als problemes tècnics i informàtics. L’acte ha tingut lloc al gimnàs de l’escola on el centre ha preparat un aperitiu i ha lliurat un ram de flors a Sánchez i l'Ajuntament un rellotge digital i un petjapapers amb l’escut de Llagostera.

Dijous, 31 Març 2022 16:12

Més de 80 persones donen sang a Llagostera

Publicat per

El passat dissabte 26 de març es va dur a terme una jornada de donació de sang a Llagostera al Casino Llagosterenc on es van comptabilitzar 82 donacions i 3 oferiments. D'aquestes persones, 5 van ser nous donants.

Moltes gràcies a tothom.

L’alcalde de Llagostera Antoni Navarro va assistir ahir a la presentació del pla d’eficiència energètica de les depuradores de Catalunya. La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va presentar aquest pla des de la depuradora de Cassà de la Selva-Llagostera. I, a continuació, va aprofitar la visita per oficialitzar l'ampliació d’aquesta.

Els treballs, que han suposat una inversió de 4,4 milions d'euros, garantiran les necessitats de sanejament actuals i futures dels dos municipis, ja que la planta gairebé duplica la seva capacitat de tractament, passant dels 2.984 m3/dia (17.406 habitants equivalents) als 5.968 m3/dia (29.840 habitants equivalents).

Per fer possible aquest increment de capacitat, s'ha construït una nova línia de tractament paral·lela a l'existent i s'ha millorat el pretractament, a més d'altres actuacions que han incidit en la línia de fangs. També s'ha incorporat una nova estació de bombament a la xarxa de col·lectors i s'han fet diverses actuacions orientades a reduir els sobreeiximents en episodis de pluges intenses i el seu impacte sobre el medi.

El pla estratègic

Jordà va anunciar que el pla "preveu invertir un total de 159 milions d'euros en un termini màxim de 10 anys, per aconseguir assolir que el 78% de l'energia per garantir el funcionament de les depuradores provingui d'energies renovables i pròpies".

El pla preveu ja aquest any 2022 invertir 3,3 milions d'euros per construir parcs fotovoltaics en 29 depuradores de tot Catalunya, impulsant l'aposta decisiva en la descarbonització del cicle de l'aigua, reduint les emissions de CO2 i fomentant l'autosuficiència energètica de les depuradores. En l'actualitat, el 15% de les necessitats energètiques de les depuradores ja es cobreixen amb energies renovables (biogàs i fotovoltaica) i, l'any 2023 es preveu que aquesta xifra arribi fins al 20%.

Aquestes instal·lacions produiran energia elèctrica d'origen renovable que es destinarà a l'autoconsum propi de les instal·lacions de sanejament on s'instal·len. Aquests parcs fotovoltaics, amb una potència total de 2.396 kWpic, generaran l'energia equivalent al consum de 1.100 llars a l'any. La consellera ha presentat el pla a la depuradora de Cassà de la Selva-Llagostera, una de les 29 depuradores on s'actuarà aquest any i on ja s'ha iniciat la construcció d'un parc fotovoltaic, que tindrà una capacitat de producció anual de 14.880 kWh.

Dimecres, 30 Març 2022 11:37

L'A-Taca torna a posar color a Llagostera

Publicat per

L'A-Taca torna a Llagostera amb l'objectiu de decorar l'espai públic del municipi.

Ahir al matí els alumnes de l'Institut van pintar les escales del centre i ahir a la tarda els joves es van reunir a l'Espai Cala Viudi per tal de plantejar el disseny de l'acció que es durà a terme a les escales de la Biblioteca Julià Cutiller d'accés a la plaça August Vidal, que tindrà lloc el pròxim dilluns 4 d'abril, amb la participació de l'Escola d'Art Pere Mayol i obert a tots els joves que hi vulguin participar.

El projecte A-Taca es va posar en marxa l'any 2019 coincidint amb la celebració del Dia Internacional de l'Art a Llagostera, Cassà de la Selva i Celrà. Aquests dos pobles també donaran color a diversos elements del mobiliari urbà durant els pròxims dies. La intenció principal d'aquesta activitat és d'unir de nou els tres municipis del Gironès mitjançant els seus espais joves i les seves escoles d'art.

L'any passat a Llagostera es van pintar els bancs del Parc de l'U d'Octubre.

El Festival Espurnes ha presentat avui la programació de la cinquena edició a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona. L’acte ha comptat amb la presència del vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira; el regidor de Promoció Econòmica de Llagostera, Eduard Díaz; a més de la responsable de La Tornada, Rocío Rodríguez, i del representant del grup Sotrac, Artur Comas, com a organitzadors.

Enguany, el festival tornarà al parc de l’Estació de Llagostera i recuperarà el seu format d’abans de la pandèmia. Seran dos dies de festival, el 6 i 7 de maig, amb concerts el divendres a la nit i activitat durant tot el dissabte. L’esdeveniment vol ser un aparador cultural on el públic pugui passar el dia, gaudir de la millor música en un ambient familiar i descobrir noves propostes.

El vicepresident segon de la Diputació, Albert Piñeira, ha incidit en la necessitat d’aquests festivals «per enriquir l’oferta cultural de la demarcació». «Es tracta d’una proposta intergeneracional, gratuïta i amb un cartell molt atractiu. Un festival eclèctic, on s’hi fomenta també la cultura local, del territori, perquè exerceix d’altaveu de propostes musicals de les comarques gironines».

Per la seva part, el regidor de Promoció Econòmica de Llagostera, Eduard Díaz, ha remarcat que «el festival combina la promoció cultural i musical amb la promoció econòmica del municipi. Ho fa amb la valentia que suposa organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques. Estem molt contents d’acollir-lo i de donar-hi suport».

«Tornem al Parc de l’Estació de Llagostera, on es va concebre l’Espurnes i on sempre l’hem volgut fer, i ho fem amb un cartell de qualitat i paritari», ha destacat Artur Comas, de Sotrac. I Rocío Rodríguez, de La Tornada, hi ha afegit: «Després de dos anys marcats per la pandèmia, recuperem la nostra essència, amb un festival obert i per a tots els públics».

El cartell

Aquesta cinquena edició disposarà d’un cartell de primer nivell i amb algunes estrenes destacades, com les de Gemma Humet, que presentarà Rere tot aquest fum per primera vegada a la demarcació; Joan Reig, que també arriba amb un nou disc sota el braç, o Anna Andreu, que acaba de publicar La mida i que també en farà l’estrena en terres gironines.

El Festival també serà una oportunitat per veure grups poc habituals a Girona i propostes que estan creixent amb força. Una mostra d’això és la presència de Valira, que, després de passar per festivals tan importants com el Viña Rock o el Festival de les Arts, presentarà Supernova en territori gironí. També hi seran Guineu, que amb èxits com «Putu any» s’han convertit en un dels grups més de moda a casa nostra, i Secundària, un grup cridat a convertir-se en la revelació de la temporada.

El tercer gran eix de l’Espurnes és l’aposta pel talent local i el divendres unirà dos dels grups gironins amb més èxit del moment: La Ludwig Band, flamants guanyadors del Premi Enderrock al millor disc de l’any, i Fetus, que reivindicaran el repertori de Jaume Arnella en clau de punk. El cantautor Alverd Oliva, que actuarà el dissabte en format duet, serà una altra de les apostes de proximitat.

Una sola flama, la cançó dels cinc anys

En l’edició d’enguany, no hi podia faltar la presència de Sotrac. El grup amfitrió del Festival actuarà dissabte a la tarda i presentarà per primera vegada en directe Una sola flama, la cançó dels cinc anys de Festival Espurnes. El treball compta amb les col·laboracions de gairebé una desena d’artistes que han passat per l’Espurnes: Cesk Freixas, Pau Alabajos, Tona Gafarot, Mireia Vives i Borja Penalba, Sergi Carbonell, Adrià Dilmé i Paula Grande.

L’Espurnes tampoc perdrà l’activitat matinal i hi haurà concerts i activitats durant tot el dissabte al matí. Caïm Riba presentarà Llunes de Plató, el disc que li acaba de donar el Premi Enderrock al millor disc de cançó d’autor. A més, hi haurà la Colla Jove Percunautes, un projecte comunitari de percussió format a Santa Cristina d’Aro, i un taller de malabars per als més petits.

Dins de la programació del Festival Arrima't de Llagostera es va dur a terme el recital "Poemes del món" al Teatre Casino Llagosterenc. Una mostra de la diversitat lingüística de la nostra terra tot posant de manifest la riquesa cultural d'aquest intercanvi. 

El català, el castellà, l'eusquera, el francès, el romanès, l'ucraïnès, l'amazic, l'àrab... van ser algunes de les llengües que es van poder sentir.