ELPOLLTV

Dij30062022

Back Estàs aquí:Inici L'ull de poll

L'ull de poll

Dimarts, 05 Juny 2018 19:40

Previsió meteopolítica de la setmana

Publicat per

Fa uns mesos dedicava l’Ull de poll a l’ambient preelectoral que s’ha començat a situar a l’atmosfera llagosterenca. Les línies isòbares de la política van prenent forma i posició i s’intueixen les primers tempestes que confirmen el canvi de temps. Les primeres nuvolades en aparèixer, han vingut de l’òrbita d’ERC. Primer sota el paraigües de la recollida d’escombraries i ara sota el para-sol de les llars d’infants. Vistos els arguments a favor i en contra i sobretot vistes les formes de fer-los públics, tinc la sensació que es pretén fer més fressa, a base de trons, que no pas buscar solucions a les problemàtiques plantejades.

Veurem com evoluciona la pertorbació.


Divendres, 18 Maig 2018 07:24

Llagostera en Flor

Publicat per
Les flors, els pètals, les espines i les fulles han estat sempre font d’inspiració per a poetes, músics i enamorats.

Passejant pels carrers i places del nucli antic de Llagostera, aquesta Festa Major, tornarem a presumir de racons, balcons i façanes que s’ompliran d’imaginació, vida i color gràcies al col·lectiu de Llagostera en Flor.

Al darrera de tot plegat s’hi amaga la incansable dedicació i entusiasme d’una entitat liderada per un grup de dones que han sigut capaces d’implicar particulars, empreses, comerços, bars, restaurants, veïns, centres educatius i associacions de Llagostera.

Són 28 anys d’organització impecable del Concurs-Exposició de flors, plantes i aparadors que han evolucionat fins convertir-se en un referent indiscutible de la programació de la nostra Festa Major. Aprofiteu per visitar-la amb la tranquil·litat que es mereix, com la papallona que vola deixant-se acariciar.

Us agradarà.


Diumenge, 13 Maig 2018 10:24

Festival Espurnes passat per aigua

Publicat per
Les previsions meteorològiques que anunciaven pluja a partir de les 9 del vespre s’han complert i han remullat la primera edició del Festival Espurnes de Llagostera. Tot i la mala passada de la preuada però inoportuna pluja, la gran part de les actuacions i activitats previstes s’han pogut realitzar enmig d’un ambient molt agradable, proper i familiar.

El Festival s’ha iniciat amb la cercavila de la colla gegantera, tallers i actuacions per als més petits i el vermut amenitzat pel reivindicatiu cantautor Cesk Freixas.

La Folie, Miquel Abras i Sotrac han estat els protagonistes musicals de la tarda que s’ha vist enterbolida pel cel ennuvolat on el Sol ha brillat per la seva absència i la pluja ha fet acte de presència en el moment de sopar.

Esperem que el Festival Espurnes pugui tenir continuïtat l'any vinent. Plantejar-se un canvi de data, i programar-lo més cap a l’estiu, potser seria una bona manera de donar-li l’impuls que es mereix.

Ànims i felicitats als organitzadors!


Divendres, 27 abril 2018 14:19

Aires preelectorals a Llagostera

Publicat per

Amb l’arribada de la primavera, i a un any vista de les eleccions municipals, comença a respirar-se ambient preelectoral. Bufen aires de canvis, almenys de persones i de partits que es presentaran als comicis del 2019. Fermí Santamaria ja ha anunciat que no repetirà de cap de llista, després de 12 anys d’alcalde. Així, el Pdecat ha iniciat un procés intern de primàries que servirà per posar cara al nou candidat o candidata de la formació. Vist el panorama nacional, queda per veure sota quines sigles concorrerà a les eleccions municipals, si PdeCat o Junts per Catalunya que actualment lidera el President Carles Puigdemont des de l’exili, i que a Llagostera podria denominar-se Junts per Llagostera. També queda per veure si la retirada de Santamaria anirà seguida d’altres baixes amb la incorporació de cares noves en els primers llocs de sortida.

Per la seva banda ERC, també ha fet algun moviment que podria tenir a veure en la configuració de la seva propera llista. En aquest sentit, fa tot just dos mesos, l’Esquilet renunciava a la seva acta de regidor per donar pas a Sílvia Fa. Veurem quin protagonisme agafa en els propers mesos i si Toni Navarro seguirà al capdavant. Algunes fonts properes a Esquerra apunten a la necessitat d’un canvi que pugui millorar el resultat de les passades eleccions municipals. La incògnita també rau en Alternativa per Llagostera, actualment amb un sol regidor a l’oposició, que sempre s’ha mostrat partidari d’intentar formar un bloc d’esquerres per fer front a “l’hegemonia convergent”, estroncada únicament durant 8 anys, per l’Entesa per Llagostera, liderada en aquell moment per Lluís Postigo i que va acabar com el rosari de l’Aurora.

En qualsevol cas, tot i ser aviat i a risc d’equivocar-me, estic convençut que a Llagostera tindrem llista de Ciutadans. Els 733 vots (16,15%) aconseguits a Llagostera en les passades eleccions autonòmiques no han deixat a ningú indiferent i caldrà estar atents a la més que possible creació de la secció local en els propers mesos així com a la llista del PP que, tot i no aconseguir mai representació municipal, sempre acaba presentant llista.

Pels carrers i bars del poble també córrer que la CUP es planteja presentar-se a Llagostera amb una llista pròpia. La veritat és que no m’estranyaria.

Les apostes estan obertes.


Dissabte, 21 abril 2018 07:55

Neix la cinquena etapa d'El Butlletí

Publicat per

En una època de globalització on la tecnologia ens permet, en temps real, saber què està passant a milers de quilòmetres de casa nostra, la informació local té més sentit que mai. Amb motiu de la presentació de la cinquena etapa d’El Butlletí de Llagostera, he tingut l’oportunitat de participar a la taula rodona dedicada a la premsa local en l’era global, compartint punts de vista i experiències amb els periodistes Joan Ventura, Lluïsa Fuentes, Sílvia Comas i Carles Baldellou que s’ha ocupat de dinamitzar la trobada. Ha estat un bon moment per recordar els inicis d’El Butlletí i la seva funció de crònica de la vida social, cultural i política del nostre municipi. Durant els darrers 40 anys per la redacció d’El Butlletí hi ha passat moltíssima gent, d’edats i perfils molt diversos, que han contribuït a deixar constància dels fets més rellevants de la història recent de Llagostera.

Ara un grup de joves capitanejats per en Josep Maria Codina, prenen el relleu i agafen el timó de la publicació, que permetrà seguir navegant en format paper i digital per l’actualitat del municipi, complementant així, l’oferta informativa de Llagostera. La publicació en paper serà semestral. Veurà la llum dos cops a l’any, per la Festa Major i per Nadal carregada de reportatges, entrevistes i articles d’opinió.

Ja tinc ganes de tenir entre les mans el primer exemplar.


Dilluns, 16 abril 2018 08:00

Un porc (o un truja) no hauria de tenir mai un gos

Publicat per
L’Arale, la nena animada de la mítica sèrie japonesa El Dr Slump, solia corre amb una cagarada enganxada en un pal, saltant pels marges florits de la Vila del Pingüí. No he conegut ningú, com ella, que en gaudís tant.

De cagarades n’hi ha de grosses i petites, de dures i de toves, de llargues i de curtes, de marronoses i de verdoses, i fins i tot de perfectes però totes elles tenen un denominador comú: Fan pudor, emmerden i s’han convertit en un veritable maldecap pels veïns que les han d’esquivar i sobretot pels que algun dia les hem trepitjat.

Lluny de portar sort, la seva textura viscosa penetra a la sola de la sabata complicant la neteja. De res serveix rascar la sola pels panots de la vorera ni per l’herba dels parcs. Si portes espardenyes, l’has cagat i ja les pots llençar. Pel que sembla les sancions econòmiques pels propietaris de gossos no solucionen el problema. Si no els fa mal la butxaca potser caldria plantejar-se altres solucions, com la retirada de custòdia dels animals. Un porc no hauria de poder tenir mai un gos!


Dilluns, 02 abril 2018 08:27

“Al paso!”

Publicat per
Per segon any consecutiu, l’absència dels nazarenos ha marcat la Processó de Divendres Sant a Llagostera. Creences a banda, la presència dels membres de la Cofradía Nuestro Padre Jesus Nazareno desfilant i portant a les espatlles la pesada imatge de Jesucrist convertia la Processó de Llagostera en un espectacle folklòric que omplia els carrers de devots, curiosos i fins i tot d’algun turista.

Juntament amb les escenes dramatitzades de la Passió, que també s’han deixat de fer, i la constant davallada d’efectius dels Manaies, em dona la sensació que la llum de la Processó centenària de Llagostera s’apaga any rere any posant en perill la seva continuïtat.

Una de les solucions passaria per reduir el recorregut de la Processó pels carrers estrets i acollidors del nucli antic i alleugerir el pes que han de suportar els “costaleros” per així poder tornar a desfilar “al paso!"

Viva el Nazareno!


Diumenge, 01 abril 2018 09:33

Fitipaldis pels carrers de Llagostera

Publicat per
"Lamento tener que tocar este tema tantas veces reiterado, como es el exceso de velocidad con que la mayoría de conductores circulan por las calles de la población. Desconozco el Código de Circulación, pero a simple vista se observa que se circula alocadamente".

Així començava la carta al director, signada per “Un vecino” al número 1 de la desapareguda revista Lacustaria, editada per l’Agrupación Filatélica y Numismática Llagosterense, l’octubre de l’any 1961.

La carta segueix dient que “Hace tiempo se colocaron unos letretros en las calles Generalísimo y San Feliu, con indicación de Zona Escolar” i acaba exclamant “¡No podria la Autoridad reprimir este abuso!”

57 anys després, el carnet per punts, les emprenyadores bandes rugoses, les voreres amples i calçades estretes, l’enduriment de les sancions i el radar mòbil que la Policia Local de Llagostera ha començat a utilitzar a les entrades i sortides del poble no semblen preocupar als fitipaldis que, lluny d’emular a Carlos Sainz, es comporten com a verdaders cavalls desbocats.

Caldria domar i reprimir les passions salvatges d’aquests animals abans que algú prengui mal.


Dissabte, 31 Març 2018 11:10

Els llaços grocs

Publicat per

Vagi per davant que tinc simpatia i sintonia amb les accions reivindicatives dels Comitès de Defensa de la República i en especial per a totes aquelles mobilitzacions encaminades a treure de les urpes ronyoses de l’estat i la injustícia espanyola, als presos polítics catalans. Dit això, començo a preocupar-me per l’escampadissa de tires de plàstic de color groc que acaben als marges de les nostres carreteres amb el corresponent impacte mediambiental que això suposa. Desconec el tipus de plàstic i la composició dels utilitzats durant els darrers mesos en la confecció dels reivindicatius llaços grocs, però en el millor dels casos trigaran més de 100 anys en descompondre’s. Espero que tots plegats no haguem d’esperar tants anys per poder viure en un país normal.


Dilluns, 08 Gener 2018 13:19

On son els pastorets?

Publicat per
Per segon any al Casal no han aparegut els pastorets. Una tradició d’anys i anys on primerament amb la versió del mossèn Miquel, on en Cosmito i en Truscò arrencaven els riures de petits i grans. O les ximpleries d’en Bec de Lloro. El dimoni tonto que intentava, amb més pena que glòria, que els pastors pequessin. Després de molts anys i de diferents directors, començant per el mateix mossèn Miquel, en Joan Turón, D.E.P., i en Francesc Pujadas es va fer un gir i jo personalment vaig dirigir el pastorets. La versió de Folch i Torres. Després de dirigir el canvi, on crec que no va anar del tot malament, amb males arts ni a mi com a director ni als actors que portaven anys i anys de sacrifici i esforç voluntàriament es va prescindir de tots sense cap mena d’explicació, cert que mesos després es va enviar alguna carta, diguem-ho tot. Es va apostar per la gent jove, fins que per diversos motius han anat plegant i s’han quedat sense personal.

En un poble com Llagostera, on hi ha tanta gent que fa teatre es impossible trobar gent que vulgui fer pastorets? O es que la junta del Casal no els vol fer?

Tradicionalment el dia 26 de desembre es feia la primera representació, però ja es va començar canviant el dia i fent-ho un dia menys i la mort estava anunciada. Una pena, ja que és una obra on hi cap tothom. Des de gent gran fins a un recent nascut, el nen Jesús. El problema es que no hi ha cap director?? De debò? Doncs no, per que jo mateix els volia dirigir, es més els havia de dirigir. El problema es que des de el mateix dia que des de la comissió de teatre es va decidir que fos jo qui els dirigís. El president, el meu pare, em va insistir fins que vaig plegar que tindria problemes amb la junta. No calia posar en problemes al meu propi pare, i menys si ell era el president. El que va fer que renunciés. Des de dintre la junta crec que no m’hi volen. Però serà per directors de teatre, el que també s’han de posar facilitats i no es fa. Es una pena per que el teatre hi es. Els decorats i vestuari també. Els actors també... i les ganes??

Jo diria que no. Seria bonic que es tornessin a representar, que hi pensi qui hi hagi de pensar.

Fa anys s’havia representat la Passió i ja es va perdre. Farem el mateix amb els Pastorets?

Bon Any a tothom.

Francesc Pujadas Jr.


Pàgina 3 de 3