ELPOLLTV

Dil29042024

Back Estàs aquí:Inici Agenda Elsa Cano
Elsa Cano

Elsa Cano

Dijous, 14 Setembre 2023 11:06

"Corre per les mames" a Llagostera

La Delegació de l'Oncolliga de Llagostera ha organitzat la cursa "Corre per les mames" el pròxim 15 d'octubre a Llagostera. Es podran fer dos recorreguts, un de 5km i l'altre de 10km. La recollida de la samarreta o gorra serà el dissabte 14 d'octubre de 16 a 18h a la plaça Catalunya i el diumenge 15 d'octubre de 8 a 8.45h al pavelló municipal.

Les inscripcions amb samarreta seran fins al dia 2 d'octubre. A partir del 3 d'octubre, donaran una gorra. El donatiu serà de 10€.

Les inscripcions es poden fer al següent enllaç o al mòbil 696 083 807 (Teresa Grau).

El Casal Parroquial Llagosterenc posa en escena "L'Inspector de Nicolay Gógol" el pròxim dissabte 23 de setembre a les 19h. Hi haurà una segona sessió el diumenge a les 18h. L'obra explica la història d'un poble rural de la Rússia del Tsar Nicolàs I on s'espera la visita d'un inspector de Sant Petersburg. L'alcalde avisa a les autoritats de la vila i els explica aquesta notícia que alterarà completament el suposat ordre d'aquesta localitat. Es tracta d'una comèdia àcida i crítica de les classes socials dirigents on tot sembla un ball de màscares, ja que ningú mostra la veritat sobre la seva persona. 

L'obra ha sigut dirigida per Daniel Valentín. 

Es poden aconseguir les entrades a la llibreria Sureda i el mateix dia a la taquilla una hora abans de començar l'espectacle. 

Arriba la XV Festa de la mobilitat sostenible a Llagostera el pròxim 24 de setembre. A les 8.15h, caminada i pedalada organitzada per G.E. Bell-Matí i Btt Llagostera. A continuació, esmorzar gratuït per a tots els participants. I a partir de les 10h, actuació de la companyia Circolate, taller infantil amb Actiescola i circuit tècnic amb A Roda Club Esportiu

Cal que les persones que vulguin participar s'inscriguin trucant al 972831707 - 608233020 o enviant un mail al Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. fins al dijous 21 de setembre.

Enguany, s'ha organitzat un sorteig de dos lots amb articles sostenibles. Per poder participar cal penjar una història a instagram amb una foto de la XV Festa de la Mobilitat Sostenible, juntament amb el Hashtag #MobilitatLlagostera2023 i etiquetant a @ajllagostera.

Ahir va començar a TV3 el programa “La Puntual” amb Àngel Llàcer com a presentador. La llagosterenca Encarna González és una de les participants. Es tracta d’un programa on es busquen els millors actors de teatre amateur per representar “L’auca del senyor Esteve” de Santiago Rosiñol.

Molta sort!

La Parròquia de Llagostera obre un nou curs de catequesi. Aquest, es farà cada quinze dies. La inscripció presencial serà el dia 14 de setembre de les 11 a les 12.30h i de les 17 a les 19h. També el dia 15 de setembre només a la tarda a la Rectoria. Per a més informació, us podeu posar en contacte amb Enric al número 669066519. Igualment, es pot fer la inscripció en línia en aquest enllaç. A l'apartat parròquies / catequesi, omplir el formulari i enviar.

La quota d'inscripció és de 30 euros al número de compte següent: ES47 2100 8165 0122 0004 0894. Hi ha quatre etapes, iniciació, seguiment, professió de FE i confirmació.

Més informació en el pòster adjuntat al final d'aquesta publicació.

Amb el títol "Vides arxivades. La memòria dels llagosterencs" l'Arxiu Municipal de Llagostera ha organitzat una exposició que ens parla de la vida dels llagosterencs. L'exposició vol mostrar el rastre documental que cada persona deixa al llarg de la seva vida, des del seu naixement fins a la seva mort.

L'arxiu és ple de documents de diferents procedències, fons patrimonials, personals, d'empreses, d'associacions i entats... Cada document d'aquests fons té uns protagonistes i una història a darrere per explicar. "Estirant el fil d'aquests documents ens trobem amb les vides dels llagosterencs i fàcilment descobrim biografies a punt per ser redactades, fragments d'existències que plegades fan la història del nostre poble i del nostre país", tal com explica l'arxivera municipal Marta Albà.

La majoria dels documents exposats són fruit de donacions, veïns que varen decidir dipositar a l'Arxiu Municipal els documents que havien guardat durant anys per assegurar-ne la custodia i conservació. L'exposició també vol ser un agraïment a tothom qui ha fet aquest gest de generositat cap a la col·lectivitat.

La inauguració tindrà lloc pròxim dissabte 9 de setembre, a les 12h. a la sala de can Roure i es podrà visitar fins al 14 d'octubre, de dilluns a divendres de 9 a 13 h i dissabtes d'11 a 14 h. Pel dia 8 d'octubre hi ha programada una visita comentada a les 12h. També es podrà visitar el dia 12 d'octubre per la Fira del Bolet.

Més de 30 anys després de la inauguració de l'equipament, el 15 de desembre de 1991, l'Arxiu gestiona actualment 66 fons documentals, més de 900 ml de documentació, més de 63.000 registres, 4.024 cartells i programes de mà, 8.347 fotografies o reportatges fotogràfics.

Per a més informació podeu consultar el seu web.

Oliveres. Font: Cooperativa empordalia

Captura_de_pantalla_2022-02-02_a_les_15.50.04.png

La comarca produeix dues denominacions d’origen protegides, oli argudell i varietats de garnatxa i carinyena de vi

L’Empordà és la comarca veïna de la Catalunya del Nord, una comarca que viu mirant el nord i també el sud. És una terra amb un paisatge de gran bellesa, un patrimoni arquitectònic molt ric, que conjuntament amb els seus vins i olis, conreats molts d’ells en espais naturals protegits, li donen un caràcter acollidor i creatiu a la seva gent. En definitiva, un territori que convida a la inspiració artística, a la descoberta i a la gastronomia.

A la comarca hi ha dues denominacions d’origen protegides. Per una banda, l’oli d’oliva verge extra, amb les seves varietats exclusives argudell, curivell i llei de Cadaqués, i la tradicional de l’arbequina. Per altra banda, el territori també compta amb la marca DOP Vi de l’Empordà, amb les seves varietats carinyena i garnatxa.

Origen

Les primeres mostres d’olivera i de vinya que es van trobar de l’Empordà daten del final de l’Edat del Bronze. Però el cultiu d’aquestes i la producció d’oli s’atribueixen als grecs, que van arribar per mar el segle VI aC. i van fundar les colònies d’Empúries i Roses, que ben aviat esdevindrien dinàmics enclavaments comercials.

Més tard els romans van mantenir els conreus i els monjos benedictins els van consolidar, fins a arribar a la situació actual, amb grans extensions de cultiu i una producció d’elevada qualitat.

L’Oli de l’Empordà

L'oli d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà és un oli elaborat a partir de les 3 varietats autòctones i exclusives de la zona DOP (argudell, curivell i llei de Cadaqués) i una varietat tradicional (arbequina) que es conrea a la zona des del segle XVIII. La varietat argudell és la majoritària i la que dona la personalitat a l'oli. És per això que tots els olis produïts dins de la DOP han de tenir un percentatge mínim del 51% d’aquesta varietat.

Pel que fa al perfil sensorial, la DOP Oli de l’Empordà es caracteritza per ser un producte equilibrat de fruitat verd d’intensitat mitjana. En boca, presenten un amarg i picant de tipus mitjà a causa del seu elevat contingut en polifenols. Considerant altres descriptors de tipus aromàtic el perfil mostra uns olis amb aromes que normalment recorden a l'herba acabada de tallar i/o a nous. També poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d'ametlla en boca.

El vi de l’Empordà

L'Empordà és terra de carinyenes i garnatxes, l'ànima del vinyar empordanès. Avui en dia, les varietats autòctones són les més plantades a la denominació amb dos de cada tres ceps. El percentatge d'aquestes varietats no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l'aposta decidida dels viticultors empordanesos especialment per la garnatxa i la carinyena, però també pel macabeu o el moscatell i l'històric monestrell empordanès. L'Empordà és també una zona vinícola amb una riquesa varietal única, ja que és una de les poques denominacions que produeix totes les varietats de carinyenes i garnatxes.

Vinya.-Font-Cooperativa-empordalia.jpg

Vinya. Font: Cooperativa empordalia

La vinya arriba a Catalunya aproximadament al s. VI aC gràcies a la colònia grega més important del país que era Empúries. Amb el pas del temps aquesta ciutat acabà donant el nom a tota la comarca de l'Empordà. Quatre segles més tard de l’arribada de la vinya al territori, ja hi ha constància arqueològica i documental que els vins dels territoris d'Emporiae i d'altres contrades de la Tarraconense eren coneguts en els mercats interiors, en altres províncies de l'Imperi Romà i a la mateixa metròpoli.

A l'edat mitjana, quan les vinyes creixien a redós d'abadies i monestirs, les faldes de la muntanya de Rodes es van anar escalonant de feixes plantades de ceps tutelats pel monestir de Sant Pere de Rodes. Una producció en la qual sembla que va excel·lir en l'art de fer el vi el monjo cellerer Ramon Pere de Noves, a qui s'atribueix un tractat sobre aquesta matèria. Sant Quirze de Colera o Santa Maria de Vilabertran consten també com a propietaris de vinyes a l'Empordà.

Als segles XVIII i XIX la vinya posa en evidència la seva capacitat colonitzadora i simbolitza l'impuls agrícola traduït en un important creixement demogràfic en la seva zona de conreu. La producció agrícola també acaba transformant el paisatge del territori amb xiprers, tanques, barraques i feixes de pedra seca. La plaga de la Fil·loxera va aparèixer per primera vegada en una vinya de Rabós d'Empordà l’any 1879, abans d'estendre's per arreu del país. Un fet que va arruïnar totalment el període pròsper dels vins empordanesos. La represa és dura i la vinya de l’Empordà mai més recupera la terra que havia ocupat abans de la plaga.

Aquest diumenge dia 10 de setembre torna el Cicle Gaudí a Llagostera amb la projecció de la pel·lícula documental "El sostre groc" d'Isabel Coixet a les 18h al Teatre Casino Llagosterenc. 

L’any 2018 un grup de nou dones van presentar una denúncia contra dos dels seus professors de l’Aula de Teatre de Lleida per abusos sexuals comesos entre els anys 2001 i 2008, quan eren unes adolescents. Va ser massa tard. Per por, per vergonya, perquè van trigar molt temps a entendre i digerir el que els havia passat, la denúncia va arribar quan el cas ja havia prescrit i es va arxivar. El que no sabien és que, tot i que el cas havia prescrit, els seus testimonis estaven obrint una porta en la qual, potser, no tot estava perdut.

El pròxim 9 de setembre tindrà lloc la xerrada sobre la 2a Conferència Nacional per l'Estat Propi amb la presentació del Full de Ruta. Serà a les 18.30h a la Sala Polivalent de Can Roig. 

Intervindran els membres de l'Exigents.cat, Rosa Maria Quintana i Pere Pugès. Els dos ponents són membres del grup Exigents.cat, aliè als partits polítics, i que integra personalitats independentistes que han treballat i treballen per a la unitat de l'independentisme. La finalitat de la xerrada/col·loqui és evidenciar que la societat civil catalana continua en la lluita, i donar una visió del moment polític actual a Catalunya ben diferent del que oficialment (Govern, TV3, etc.) volen fer veure. Un enfocament en positiu a curt i mitjà termini.

Organitza la xerrada ANC Llagostera i Llagostera per la Independència. 

Dimarts, 05 Setembre 2023 13:55

Jornada de donació de sang a Llagostera

Aquest dissabte 9 de setembre de les 10 a les 14h podeu anar a donar sang al Pavelló Polivalent de Llagostera. 

Es recomana agafar hora aquí