ELPOLLTV

Diu07032021

Back Estàs aquí:Inici Notices El Govern acorda sol·licitar l'estat d'alarma a Catalunya
Divendres, 23 Octubre 2020 22:55

El Govern acorda sol·licitar l'estat d'alarma a Catalunya

Publicat per  Redacció
Valorar aquest article
(1 Vot)
El Govern ha acordat en una reunió extraordinària del Consell Executiu sol·licitar de manera formal la declaració de l’estat d’alarma al Govern espanyol i exigir que sigui “descentralitzat i amb comandament únic de la Generalitat” davant l’evolució de la segona onada de la pandèmia. Així mateix ha anunciat que decretarà un toc de queda nocturn a tot Catalunya un cop entri en vigor l'estat d’alarma. Així ho han comunicat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó en una compareixença conjunta davant els mitjans de comunicació.

Segons ha explicat el vicepresident, l’objectiu d’aquesta iniciativa és “disposar de totes les eines i les garanties per poder prendre mesures per limitar la mobilitat i mobilitzar recursos, protegir la salut de la ciutadania i respondre les necessitats de la crisi. En definitiva, per salvar vides”. En aquest sentit, ha fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania perquè romangui a casa, limiti la vida social als contactes imprescindibles i redueixi la mobilitat. “Aquesta és la millor manera de protegir-nos i de protegir, també, les persones que estimem i són vulnerables. Hem de reforçar la nostra responsabilitat social i la nostra actitud cívica”, ha subratllat.

“L’evolució és molt preocupant. O multipliquem els esforços o la Covid-19 es multiplica” perquè “ningú és invulnerable a la Covid-19. No ens relaxem ni un instant, no abaixem la guàrdia, protegim-nos, cuidem-nos, reforcem el compromís cívic i social que tant ens va ajudar a superar les dificultats de la passada primavera” ha advertit Aragonès. Segons ha explicat, l’evolució de les dades epidemiològiques dels darrers dies, han portat al Govern a prendre aquesta decisió i a sospesar l’aplicació de mesures més restrictives de mobilitat i excepcionals que les adoptades fins ara. “Per això necessitem un estat d’alarma descentralitzat on la Generalitat sigui l’única autoritat competent a Catalunya en relació a les mesures de l’estat d’alarma, on mantingui, no només totes les competències, sinó també tota la capacitat de gestió. Prenent totes i cadascuna de les decisions, assumint totes les responsabilitats” ha remarcat.

El vicepresident també ha posat de manifest que el Govern s’ha compromès a reforçar la transparència i la comunicació permanent amb tots els grups polítics de Catalunya. En aquest sentit ha manifestat que “la nostra voluntat és comparèixer periòdicament davant la cambra catalana per explicar les mesures que el Govern adopti en virtut de la declaració de l’estat d’alarma”.

Durant la compareixença, la consellera de la Presidència ha anunciat que el Govern ja ha comunicat aquest acord a l’estat espanyol perquè “el més aviat possible i de manera urgent autoritzin aquesta eina”. Ha explicat que la diferència entre aquest estat d’alarma i el del mes de març és que aquell es va declarar “de manera unilateral, recentralitzava competències i manllevava les de la Generalitat”. I ha afegit que “aquesta eina ens ha de permetre preservar totes les competències per poder prendre aquelles mesures que com a Govern anem determinant en marcs com el Procicat”.

En aquest sentit, ha assenyalat que un cop l’estat autoritzi l’estat d’alarma a Catalunya, “immediatament convocarem un Procicat d’urgència, probablement demà, per prendre mesures caràcter urgent, com la restricció de la mobilitat nocturna”, així com “altres tipus de decisions sense esperar cap autorització judicial, perquè tindrem la cobertura jurídica necessària per poder aplicar-les”. Unes mesures, ha dit, que també “ens han de permetre preservar l’activitat econòmica i no haver de prendre d’altres més restrictives per a l’economia i el comerç”.

Respecte als motius que han portat el Consell Executiu a prendre aquesta decisió, la consellera Budó ha subratllat que “les dades sanitàries ens han dit que hem d’actuar de manera urgent”. Ha recordat que en aquests moments hi ha 1.698 hospitalitzats per Covid-19, dels quals 296 són a l’UCI; que hi ha hagut més de 5.000 nous casos positius en les ultimes setmanes, i que la RT es troba a la vora de l’1,5.

Davant d’aquesta situació, Meritxell Budó també ha fet una crida a la “coresponsabilitat de la ciutadania a les portes del cap de setmana” i ha instat a “evitar desplaçaments innecessaris i romandre a casa a les nits, malgrat que encara no sigui vigent la reducció de la mobilitat nocturna”.


  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.

FACEBOOK