ELPOLLTV

Dim19032024

Back Estàs aquí:Inici Notices Els contenidors d’Humana recuperen més de 19 tones de tèxtil usat a Llagostera al 2021
Divendres, 21 Gener 2022 11:14

Els contenidors d’Humana recuperen més de 19 tones de tèxtil usat a Llagostera al 2021

Publicat per  Redacció
Valorar aquest article
(2 Vots)
La recollida selectiva del residu tèxtil per part d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha augmentat un 97% a Llagostera al 2021. Així es desprèn del balanç realitzat per l'entitat, que l'any passat hi va recuperar més de 19 tones de tèxtil usat per a donar-les una segona vida amb un benefici ambiental i social. La reutilització del tèxtil és clau per a l'economia circular i la creació d'ocupació verda, per això aquesta organització aposta des de fa 35 anys per donar una segona vida als articles de roba que no s'utilitzen.

L'entitat sense ànim de lucre va recuperar 19.257 kg l'any passat per 9.748 de l'exercici anterior, la qual cosa es tradueix en un increment del 97,5%. El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar), que es diposita en els contenidors situats en la via pública, equival a 78.000 articles de roba que són classificats a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). La major part tindrà una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar.

“Estem molt agraïts per les donacions de la ciutadania i molt contents de l'increment en la recollida selectiva. Tanmateix, encara queda camí per recórrer”, afirma Àgata Soler-roig, responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya.

El 40% de la roba que tenim als armaris no s’utilitza en tot un any. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil a Catalunya; cada ciutadà en llença aproximadament 20 kg de mitjana, però malauradament els gestors autoritzats només en recuperen una petita part. A Llagostera, Humana va recollir l’any passat una mitjana de 2,18 kg per habitant.

“La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% se’n pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat”, insisteix Àgata Soler-roig, “sinó a la fracció resta i posteriorment en un abocador o una incineradora”.

La reutilització del tèxtil contribueix a la reducció d’emissions de CO2: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les més de 19 tones recollides l’any passat a Llagostera han evitat 117 tones de CO2 a l’atmosfera.

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: és la creació d’ocupació verda, Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen a iniciatives socials: després de més de tres dècades d'activitat, tres milions de persones s'han vist involucrades als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.