ELPOLLTV

Dil29042024

Back Estàs aquí:Inici Notices El ple de Llagostera es posiciona a favor de la gestió pública del transport sanitari
Dimarts, 03 Octubre 2023 07:57

El ple de Llagostera es posiciona a favor de la gestió pública del transport sanitari

Publicat per  Redacció
Valorar aquest article
(5 Vots)

S’aprova la moció de Tècnics en Lluita, proposada per la CUP-Alternativa, amb els altres vots a favor d’ERC, PSC i amb l’abstenció de Junts

El ple de setembre va comptar amb una moció per “donar suport a un sistema de salut pública de qualitat”, promoguda pel col·lectiu Tècnics en Lluita (un representant del qual va ser l’encarregat d’exposar-la), per tal de donar suport a la proposició de llei que pretén que el Govern de la Generalitat internalitzi el servei de transport sanitari urgent i no urgent, actualment gestionat pel sector privat.

Segons la moció, de les més de 1.300 ambulàncies que operen a Catalunya, més del 90% són gestionades per empreses multinacionals (la majoria estrangeres) que, com qualsevol empresa privada, prioritzen el guany de beneficis per davant del benestar de pacients/usuaris, dels drets dels treballadors i de l’excel·lència en els serveis pels quals són contractats. Així mateix, es recalquen nombrosos incompliments dels requisits establerts per concurs i un nul control per part de l’administració que, alhora, es veu abocada sovint a injeccions extra de diners.

La moció també detalla les circumstàncies del servei actual en matèria de transport sanitari, amb especial èmfasi en Llagostera i la seva zona. En destaquen les dades (proporcionades pel SEM) que només un 23,7% dels casos el temps de resposta és inferior a 10 minuts en alertes de prioritat 0 (les més greus), o el fet que pacients de diàlisi, per exemple, es vegin obligats perpètuament a fer rutes interminables per accedir al centre hospitalari o a esperar llargues hores perquè un vehicle els torni a casa.

Pel que fa als acords i a banda del suport a la internalització, el text aprovat també compromet l’Ajuntament a instar el Departament de Salut a augmentar la quantitat de vehicles sanitaris, així com a augmentar les sancions per incompliments a les empreses responsables.

Des de Junts, Adrià Guinó va justificar l’abstenció explicant que, com han defensat en relació a altres serveis, no consideren que la gestió pública hagi de ser necessàriament millor que a través de l’empresa privada. Jordi Casas (CUP-Alternativa) va respondre-hi defensant que, només tenint en compte el control i el marge de benefici de les empreses, aquest és un clar exemple de la importància que els serveis bàsics s’ofereixin des del sector públic sempre que sigui viable (com, a parer seu, és clar en el cas del Govern).

Podeu llegir la moció sencera aquí.

  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.